La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada, sinó que obeeix a altres raons que no tenen perquè coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la, cal establir alguns motius, ni que siguen 8.
Títol: Jules Verne i la vida secreta de les dones planta (Jules Verne e a vida secreta das mulleres planta)
Autora: Ledicia Costas
Il·lustracions: Mónica Armiño
Barcanova: Barcelona, octubre de 2016
+14 anys
184 pàgines
Preu: 12,40 euros
ISBN: 9788448941185
Sinopsi editorial: La família de la Violeta amaga un misteri mil·lenari que ha aconseguit mantenir en secret fins ara. Jules Verne, el cèlebre escriptor, ha desembarcat al port de Vigo amb una maleta i un munt de preguntes. Ho vol saber tot de les dones planta… Misteri, aventura i màgia ancestral en un trepidant viatge contra rellotge.
1. Ledicia Costas és una escriptora gallega molt present en totes les novetats infantils i juvenils de qualitat que són mereixedores de premis importants a nivell nacional i internacional.
No és un cas excepcional. A terres valencianes els escriptors gallecs són molt estimats. Alguns dels noms més destacats són: Fina Casalderrey, Suso de Toro, Xabier P. Docampo i Agustín Fernández Paz, aquests dos últims de «vacances» des de fa poc, com diria Ovidi Montllor.
2. Els elements paratextuals juguen un paper fonamental per captar l’interès lector.
Des del títol, que ens parla del genial Jules Verne i d’un secret, fins a l’edició tan acurada de l’editorial. Amb una portada de tapa dura i una sobrecoberta a tot color amb unes precioses il·lustracions que protegeixen el llibre al mateix temps que l’embelleixen. No es pot negar que l’aspecte extern és espectacular, però la història que hi trobem al seu interior promet ser al·lucinant.
Una família d’apotecaris que viu a la ciutat de Vigo a mitjan segle XIX rep la visita inesperada de Jules Verne. L’escriptor no va sol, a més del seu nebot l’acompanya Pierre, un jove grumet que molt prompte se sent atret per la néta de l’apotecari de nom Violeta. Jules Verne no tarda a informar-los que la seua intenció és ajudar la família, però ningú li ha dit que necessiten res.
3. El títol de cada capítol fa una paràfrasi del contingut que, a la manera dels llibres clàssics, aconsegueix despertar l’interès lector al mateix temps que ens ofereix les claus de lectura.
D’aquesta manera, el primer capítol, que segueix a una breu introducció, diu així:
On la narradora planteja unes quantes preguntes i un enigma
4. El misteri és un personatge més del llibre.
La història fabulosa sobre l’arribada en absolut casual de Jules Verne a la ciutat de Vigo un dia de l’any 1884 ens demostra que les cròniques, en aquest cas, menteixen. L’escriptor i visionari francès va atracar a Vigo amb un propòsit ben clar. Una espècie humana totalment desconeguda i que la curiositat, la urgència i el desig d’aventura ens portarà a esbrinar el seu origen enmig d’un bosc submarí.
5. L’steampunk o retrofuturisme és una variant del subgènere de la fantasia i la ciència-ficció molt conreat als anys 90 en els països de parla anglesa i que es caracteritza per combinar la tecnologia i el progrés científic amb l’estil romàntic propi de l’època victoriana.
Alguns dels escriptors que conrearen aquest gènere són H.G. Wells, amb la seua màquina del temps i l’inoblidable home invisible; George Orwell i el Gran Germà que tot ho veu i, sobretot, Jules Verne. Pel que fa a Verne, a més d’ocupar un lloc privilegiat en aquest llibre, que combina elements reals amb d’altres imaginaris, arriba a Vigo amb el «Merveilleux Nautilus» un impressionant submarí que es troba al taller de l’empresari gallec Sanjurjo.
6. La identitat de la veu narrativa que ens acompanya durant tot el llibre no es desvetlla fins al final.
Un narrador extern ens refereix a la crònica d’uns fets passats que estem segurs que no ha protagonitzat, però amb els quals hi té molt a veure. Solament estem segurs del gran vincle afectiu que sembla tenir amb la ciutat de Vigo i amb els personatges principals.
7. Jules Verne e a vida secreta das mulleres planta és un llibre publicat en gallec i va guanyar el prestigiós premi «Lazarillo» en la modalitat de «Creación literaria» l’any 2015. Es tracta d’un guardó que té en compte llibres publicats en qualsevol de les quatre llengües oficials de l’estat espanyol. El nostre Carles Cano també va guanyar aquest premi el 2016 amb El secret de l’avi.
El premi el convoca la Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil (OEPLI) i està patrocinat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. I no és l’únic també ha rebut el «Premio Fervenzas Literarias» a la millor obra de literatura juvenil de l’any 2016 i ha estat inclòs en la llista dels «The White Ravens» de Munic que premia les millors obres del món adreçades a infants i joves.
Sobre aquest llibre, el jurat va dir que “es una novela bien escrita, con una narración fluida, una estructura muy bien conseguida y un lenguaje literario sencillo pero elaborado, que combina con precisión elementos de la realidad y ficción y dándole un aire de misterio que contribuye a hacer muy emocionante su lectura”.
8. Per acabar, un tast del llibre que forma part del primer capítol.
Vigo és indústria, grues, vaixells, peix, edificis antics de pedra, cavalls, mariners llançant les xarxes. Vigo és una criatura polièdrica i meravellosa. Una criatura que s’ha fet gran fins a arribar a l’edat adulta. Però no sempre ha estat així. La història que explicaré va succeir en un temps en què tot estava encara per fer. En un temps en què el mar i les muntanyes no tenien barreres. Imagina per un moment una ciutat qualsevol. Comença a treure’n edificis. Elimina’n l’Ajuntament, el teatre, les cases més imponents, les escultures modernes, els semàfors, els automòbils… Treu-ne tot el que pertany a aquest segle i també al segle passat. Substitueix aquells indrets on avui hi ha xalets a peu de platja per mar i sorra. Vés-ne traient tot el que és actual, peça a peça. Despulla-la fins a reduir-ho tot a essència. Allà, en aquell moment concret, és on comença aquesta història.
Imatge: via Pexels
Temps de lectura: 5 minuts