Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a José Luis Navarro Lizandra, artista plàstic i professor jubilat de la Universitat Jaume I
Distingit professor Navarro Lizandra,
Benvolgut José Luis,
En la relació de persones que han tingut un paper rellevant en la trajectòria de Publicacions de la Universitat Jaume I, no podia faltar el vostre nom distingit. I no només com a autor del llibre propi més demanat de l’editorial. Hi ha més raons que han motivat l’admiració, la simpatia i el respecte que pretenc plasmar.
Però comencem pel principi. L’any 2000 vau proposar d’editar un manual de referència, de gran interès des d’un punt de vista pedagògic, molt pràctic per a treballar en el món de la configuració tridimensional amb materials que podem denominar de baixa tecnologia. Es tractava de la primera edició del vostre Maquetas modelos y moldes. Materiales y técnicas para dar forma a las ideas. Il·lustrat amb més de 1.000 imatges realitzades de la vostra autoria, fotografies i gràfics, que tenia la vocació d’aportar solucions per a qüestions tècniques, que només pot donar l’experiència i l’ofici, a estudiants de diferents disciplines: disseny, arquitectura, enginyeria… i de diferents nivells de preparació: universitària i de cicles formatius mitjans i superiors.
El llibre va ser un èxit indiscutible, insòlit per a una editorial universitària menuda amb més orientació cap a les humanitats, que va obligar a reimprimir-lo en diverses ocasions, i més tard, el 2011, a reeditar-lo amb modificacions i en una nova col·lecció, “Universitas”, dirigida per Francisco Fernández Beltrán, que encara està viu en el catàleg de la Universitat Jaume I. La nova edició del llibre que vau preparar, feia
una actualització substancial l’anterior, i estava elaborada pensant en despertar la curiositat sobre les possibilitats de donar forma a qualsevol cosa, amb nombrosos exemples pràctics profusament il·lustrats. Una guia per a aquelles persones que necessiten materialitzar una idea en una forma real, destinada, com s’ha dit, a qui comence a endinsar-se en la configuració tridimensional, independentment del tipus de
formació i del nivell que posseïsca. Era un llibre obert.
Entremig d’aquestes dues edicions del Maquetas, modelos y moldes, vam traure els altres dos llibres més que heu publicat com a autor únic. D’una banda Fundamentos del Diseño: Temas introductorios (2007), versió en CD-Rom que, seguint el vostre estil, està escrit en un llenguatge senzill i assequible, i acompanyat també de nombroses imatges per aclarir conceptes o il·lustrar qüestions que es desenvolupen en cada apartat. Una veritable guia didàctica de temes introductoris, entenent com a tals els que es
refereixen al disseny gràfic, al disseny de productes i al disseny d’interiors.
I per a finalitzar, vau elaborar el manual didàctic Taller de expresión tridimensional (2010), en accés obert i descàrrega gratuïta, que constituïa el número 20 de la col·lecció “Sapientia”. Aquesta obra es complementaria amb la creació del canal de Youtube on els 28 vídeos que hi ha penjats han assolit més de cinc milions dos-centes mil visualitzacions, i quinze mil subscriptors.
Voldria destacar que, a l’honor d’haver-me permés editar en exclusiva la totalitat de la vostra útil i molt reconeguda producció editorial s’uneix el fet de contemplar cada dia la vostra creació artística com a escultor.
L’any 2008 el periòdic Mediterráneo publicava la notícia de la instal·lació en el àgora de l’UJI, la plaça central del Campus del Riu Sec, arran de la idea del professor Miguel Galbis, d’una escultura d’una jove, senzilla, en actitud relaxada i, precisament, llegint un llibre. Les vostres declaracions incidien en l’interès de l’escultor per exposar a l’aire lliure, i afegíeu: “…el més important és que agrade i que la gent la considere com a part de la Universitat.” I així ha estat. La ubicació central, la presència discreta, així com l’amable dedicació de la figura és una metàfora perdurable.
L’editorial de la Universitat Jaume I des de 1991 ha intentat mantenir-se com un instrument cabdal per donar suport a la docència, i també per a difondre i contribuir a la transferència del coneixement i la investigació, malgrat les dificultats i entrebancs diversos que imposa el sistema d’acreditació del professorat universitari. I de vegades ens n’hem sortit.
Distingit professor Navarro Lizandra, la vostra disponibilitat, confiança i bon tracte personal, així com els objectius del vostre ardu treball, han facilitat l’edició per part de Publicacions de la Universitat Jaume I de llibres profitosos, d’alt valor i consideració, i és per això que, amb aquesta carta, em complau agrair-vos, com a editora, la vostra generositat.
Amb sincer afecte, adeu.
Temps de lectura: 4 minuts