Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Juncal Caballero Guiral, professora titular de Universitat Jaume I i directora de la Galeria Octubre
Benvolguda Juncal,
Em complau adreçar-vos una de les cartes epilogals que, com ja sabeu, perquè n’heu estat mencionada en altres anteriorment, estic redactant seguint l’estela de l’impressor Aldo Manuzio i les seues conegudes “Cartes prologals”, a autores i autors, i més figures, que han estat importants en la consolidació de l’editorial Publicacions de la Universitat Jaume I.
La vostra implicació en el món de la investigació i de l’edició s’ha vinculat a tres temes fonamentals: l’art contemporani, l’estètica, i els estudis de gènere.
Així, heu estat una peça decisiva per al funcionament tant de la col·lecció de llibres “Sendes”, avalada per l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere ‘Purificación Escribano’, on vau publicar l’any 2002, el segon llibre de la col·lecció, La mujer en el imaginario surreal. Figuras femeninas en el imaginario de André Breton, i de la qual actualment en sou la directora.
També heu assolit un paper de referència en la col·lecció “Àgora Feminista” (abans en format de publicació periòdica, Dossiers feministes), dirigida per Antonio López Flores, en la qual heu col·laborat i heu tingut un paper important des dels inicis, i vau coordinar juntament amb Rosalía Torrent i Marta Castanedo, el número 4 de la col·lecció, Espacios de arte y género on es fa un interessant repàs al llocs on s’exposa l’art: museus, centres expositius en general, i altres tipus d’espais, no necessàriament intramurs. Tot això des de l’òptica feminista i els debats de gènere.
No es pot deixar de mencionar, com és evident, la recent col·lecció “Galeria Octubre” on Publicacions dela Universitat Jaume I edita, sota la vostra supervisió, els llibres-catàlegs vinculats a les exposicions que es programen a la sala de l’Àgora universitària, de què en sou la directora. Aquesta col·lecció en la qual ja s’han editat set títols, es va posar en marxa formalment l’any 2020, amb Analogies: art i disseny, on compartíeu autoria amb Pablo González Tornel, Víctor Mínguez Cornelles i Rosalía Torrent. Aquest, i tots els que han seguit publicant-se s’ofereixen amb una acurada presentació gràfica, a càrrec del dissenyador Josep Porcar, i de cada volum, l’editorial posa a disposició l’edició impresa venal i, simultàniament, els arxius electrònics de la publicació, que es poden consultar i descarregar gratuïtament en accés obert.
A banda de les tres col·leccions de llibres que hem citat, a part de la vostra participació en obres col·lectives com a coordinadora, o coautora, com el cas de Resistencias desde los feminismos, coeditada amb Nieves Alberola Crespo, és molt destacable la decisiva intervenció que heu tingut en la consolidadíssima i reconeguda revista Asparkia. Investigació feminista. El primer número va aparèixer l’any 1992 quan encara no formàveu part de la plantilla de personal docent i investigador de la Universitat Jaume I, però només incorporar-vos ja vau assumir tasques de dinamització rellevants.
Aquest repàs succint i incomplet, Juncal, i només referit a les vostres accions editorials dins de Publicacions de la Universitat Jaume I, ja posa de manifest que considereu el món del llibre i de l’edició com una via segura cap a la difusió de la investigació i la transferència del coneixement. I això només ja resulta encoratjador per a una editora.
Personalment agraisc la confiança i, com a professional de l’edició, em felicite d’haver-vos tingut com a autora i dinamitzadora d’iniciatives editorials d’importància per a la institució, i per a la societat.
Fins la propera edició que confie que no tardarà, adeu.
Temps de lectura: 3 minuts