La Comissió Europea va aprovar una directiva, el 2007, per millorar la seguretat en el transport per carretera que obligava els camions de més de 3,5 tones a instal·lar miralls retrovisors per evitar l’efecte angle mort, de manera que els conductors d’aquests vehicles tinguen visibilitat i així reduir accidents en els quals un camió pot envestir un vehicle menor quan gira o entra en una rotonda.
La carrera acadèmica del professorat universitari -qui en té un mínim de contacte ho sap- ha esdevingut un calvari de pressió i competitivitat. Els procediments burocràtics, però també la deriva dels equips de direcció universitària àvids pel “posicionament en rànquings” a costa de tot, la imposició de les grans corporacions del prestigi de les publicacions en segons quins mitjans, el demèrit de la docència davant de la investigació o la publicació, i la inevitable condició humana amb afinitats personals i simpaties… fan que res no siga fàcil. Ni tampoc siga just.
Aquest plantejament, ja al primer capítol “Els últims seran els primers”, mostra com el professor de literatura a la Universitat de Barcelona, Antoni Morella, es troba enmig d’aquest fangar professional, i veu com un nouvingut, que enlluerna alumnes i direcció amb les seues actituds “transgressores”, que al final no ho seran tant, es fa amb la càtedra a la qual Morella aspirava. Accident.
Al segon capítol “Llibre de l’osteogènesi” apareix la dona de Morella, Sesé, ginecòloga reconeguda en un hospital públic, qui comença a detectar l’increment de naixements de nadons amb malformacions i això la portarà a una cerca obsessiva d’aquestes criatures de les quals se’n perd la pista, i van apareixent als abocadors de deixalles i runes. Accident.
I tot seguit les trames s’aniran intercalant amb “coses” i més “coses”, tot al·ludint als antecedents familiars d’ambdós, a la situació laboral i als companys de feina respectius, a la vida en parella, a lectures i referències culturals i intel·lectuals, al nebot nord-americà que ve a fer les “europes”… Accidents i més accidents.
Aquesta primera novel·la de Borja Bagunyà, que es va publicar al març de 2021, i de la qual en un mes es van fer tres edicions, ha resultat ser un autèntic fenomen editorial, amb l’aprovació unànime i entusiàstica de crítics i mitjans. Fins i tot hi ha gent que ha escrit ressenyes que ben bé podrien ser un TFM, per l’extensió i complexitat de les apreciacions. Un clam.
I de veritat que són 500 pàgines -sense índex- farcides d’observacions sobre multitud d’ítems interessants que atrapen i desperten empatia. Tothom en tenim d’accidents.
Els angles morts
Borja Bagunyà
Escafandre, 15
Data de sortida: Març del 2021
ISBN: 978-84-17339-60-9
Enquadernació: Rústica
Format: 140×210 mm
Núm. de pàgines: 491 pàgines
Preu: 19,90 euros
Recull de comentaris valoratius de la novel·la que ofereix l’agència Balcells: https://www.agenciabalcells.com/ca/autors/obra/borja-bagunya/els-angles-morts/
Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) és professor de teoria de la literatura a la Universitat de Barcelona, cofundador de l’Escola Bloom i editor de la revista Carn de Cap. Ha publicat reculls de relats i va guanyar el premi Mercè Rodoreda per l’obra Defensa pròpia.
Temps de lectura: 2 minuts