“…els records m’inunden, s’entremesclen, com si s’encavalquessin tres o quatre seqüències distintes d’una mateixa pel·lícula…” (p. 370)
El 29 de juny de 2018 es va estrenar la pel·lícula homònima basada en la novel·la Formentera lady. Tal com avança míster Tree al pròleg, la novel·la, ben escrita, amb dinamisme, recursos lingüístics i sentit de l’humor, és una continuació de “Cavalls salvatges [una novel·la anterior de Jordi Cussà]… és el seu punt final, un cop d’ull despietat al que passa quan els ionquis hippies es fan grans.” Una mena de Trainspotting català, on una dotzena de personatges que han sobreviscut al tsunami del consum de drogues dures (i, en conseqüència al tràfic, a la prostitució, a la violència i a la malaltia) són protagonistes d’històries, anècdotes i vivències esdevingudes entre els anys setanta i vuitanta en un món d’addicions, principalment a l’heroïna i la cocaïna.
Cada capítol va precedit d’un vers d’una cançó de l’època (el títol del llibre és un tema de King Crimson), que fa una idea de l’ambient que es vivia en aquell temps i que a l’obra s’ubica principalment a Catalunya, les Illes i Madrid.
Un llibre ple de supervivents (tots amb hipocorístics creatius: Niel, Ona, Lau, Àsia, Nas… de Daniel, Ramona, Nicolau, Anastàsia, Jonàs…) que es van veure desbordats per la “llibertat” de triar un estil de vida destructiu, tot i que l’obra no té un sentit moralista, posa el pèls de punta tot el que han arribat a suportar i que ara poden explicar. Una bona edició que fa goig de llegir, que en general es fa amena i fins i tot divertida.
Títol: Formentera lady
Autor: Jordi Cussà (pròleg de Matthew Tree)
Editorial: Labreu Edicions
Any: 2015
Info de l’editorial: http://www.labreuedicions.com/formentera-lady-de-jordi-cussa/
Info de la pel·lícula: https://www.filmaffinity.com/es/film920123.html
Temps de lectura: 1 minuts