La revista més vital

Amor al segon intent. Com superar els conflictes de parella, Antoni Bolinches (Enciclopèdia Catalana, 2006)

Sumari: 1. La parella estable. 2.Una teoria de la convivència. 3. La matemàtica dels sentiments. 4. Els problemes amorosos. 5. Els problemes relacionals. 6. Els problemes familiars. 7. El patiment amorós. 8. Com superar el patiment amorós. 9. L’opció de la separació.  10. Amor al segon intent.

El psicòleg i sexòleg Antoni Bolinches (Barcelona, 1947) ha escrit nombrosos llibres sobre la matèria i és habitual als mitjans de comunicació com a expert en relacions amoroses i sexuals. Al seu Institut Psicològic AB imparteixen tallers, dicten conferències, a banda dels àmbits d’intervenció i teràpia personalitzada, tal com s’ofereix al web de l’empresa.

El llibre està destinat a les persones que volen tornar-se a enamorar (potser de la mateixa persona, potser d’una altra) després d’una relació fallida. I l’autor deu saber del tema, ja que el llibre el dedica a la seua quarta parella, que ha sigut el seu segon intent, diu.

La redacció de l’obra és correcta, diríem que és un discurs entenedor, fins que s’endinsa en els mètodes propis, els esquemes i les etiquetes. A més el llibre parteix de la consideració exclusivament de les parelles heterosexuals: totes les classificacions, que en fa unes quantes, van referides a home / dona. Què fa l’home, què fa la dona, en tal o tal cas.

A banda d’aquest important escull per a la validesa d’un estudi d’aquestes característiques en el segle que vivim (advertim que l’editorial Cossetània ha tret una nova edició posterior a aquesta, potser s’ha esmenat la mancança) les persones són qualificades amb 4 etiquetes: immadures, madures, reprimides i neuròtiques, trets actitudinals que sembla que es poden combinar. I a banda hi ha un estadi: “Pare”, “Adult”, “Nen”, que ho determina tot.

A més, quan parla de parelles en què un és immadur i l’altre madur, fa referència a l’edat com a garantia de maduresa, i com que les parelles asimètriques el que té més edat sol ser l’home, doncs ja està clara l’equació. 

En general, les opcions que ofereix el consultor solen anar decantades cap a la prudència i el càlcul de les probabilitats d’èxit abans d’emprendre un canvi de parella. Com es diu popularment “Més val perdre que més perdre.” Així que l’obra va referida principalment a assumir els canvis, si s’escau, augmentar l’autoestima i el creixement emocional de tota persona heterosexual que es trobe amb el cor trencat. 

coberta

Antoni Bolinches

Temps de lectura: 2 minuts

0

Deixa una resposta