L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia convoca anualment el premi de novel·la curta Celler de lletres, i aquesta obra va guanyar el darrer certamen.
Amb personatges estereotipats, situacions esquematitzades carregades de tòpics i llenguatge poc adaptat a l’època, el llibre repassa l’evolució de la indústria del vi que va passar del comerç dels destil·lats a l’elaboració seguint les tècniques franceses dels vins escumosos, a conseqüència de la devastadora plaga de la fil·loxera. I, juntament, l’obra presenta l’evolució del règim social de propietaris i treballadors de la terra, condicionats pels drets adquirits per un contracte emfitèutic anomenat de “rabassa morta”, que precisament la pesta dels ceps va liquidar.
Elena Olesa (Sant Sadurní d’Anoia, 1975) debuta amb aquest text de factura i de redacció simplicíssima, que més que una novel·la sembla un treball didàctic per difondre la història recent, concretament des de la segona meitat del segle XIX fins a la primera meitat del XX, de la comarca vitivinícola que promou el premi amb finalitats clarament publicitàries.
RABASSA MORTA
Elena Olesa
Pàgines 128
Mides 14 x 21
Format Rústica cosida amb solapes
ISBN 978-84-17611-28-6
PVP 16 euros
Imatge de la plaga de la fil·loxera: https://desdelesaubagues.wordpress.com/2013/01/21/la-plaga-de-la-fil%C2%B7loxera-a-cornudella-1894/
Temps de lectura: 1 minuts