Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Carmen Lázaro Guillamón, professora i vicerectora de la Universitat Jaume I
Distingida vicerectora Lázaro,
Benvolguda Carmen,
En la definició de missió de la Universitat Jaume I que apareix al web de l’UJI s’hi especifica que: “L’UJI és una institució pública d’educació superior orientada a la innovació com a via per desenvolupar socialment, culturalment i econòmicament el seu entorn, mitjançant la creació i transmissió crítica del coneixement […]”
Des de la posició dins del consell de direcció de l’UJI que exerciu, voldria constatar que és molt satisfactori que considereu l’activitat editorial com a part essencial en les relacions de la universitat amb el seu entorn social i cultural, acomplint així escrupolosament la missió dita més amunt. En potenciar que, mitjançant l’edició acurada de llibres, amb els estàndards de qualitat més alts, quede constància perdurable de les activitats i cooperacions amb altres ens i organismes, heu posat a Publicacions de la Universitat Jaume I en un lloc destacat.
És indispensable mencionar la vostra acció decisiva sobre la col·lecció “Biblioteca de les Aules”, coeditada amb la Diputació de Castelló, que acaba de publicar el número 35 de la sèrie “Minor”, i que presentarà en breu, el número 12 de la sèrie “Maior”, en homenatge al vostre antecessor en el càrrec de vicerector en assumptes culturals i socials, Wences Rambla. No és de menystenir la col·lecció, centrada en estudis locals, “UniverCiutat”, coeditada amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana, creada el 2016 i que ja té en producció el número 11. Així mateix, heu supervisat i propiciat l’edició de magnífics llibres avalats pel Consell Social de l’UJI, sobre temes científics que afecten al territori, presentats en format d’alta divulgació: l’art rupestre llevantí, Penyagolosa, les Illes Columbretes, els castells dels ordes religiosos de les comarques de Castelló…
I no cal dir-ho, la important funció dels llibres que en resulten de les múltiples i diverses activitats promogudes des del Servei d’Activitats Socioculturals, coordinat per Albert López, també sota la vostra direcció orgànica, que en l’actualitat s’editen a Publicacions de la Universitat Jaume I, i que tenen un abast i una vàlua de primer ordre, de cara a la divulgació i la transferència del saber a la societat.
Són altrament molt remarcables els títols que es van publicar, sota la vostra direcció, en la col·lecció “Solidaritat i cooperació”, que des de 2019 es troba aturada, a l’espera de revitalitzar-se. La projecció internacional assolida, amb noms com Amartya K. Sen o Muhammad Yunus, i els temes candents tractats, com la interculturalitat, l’ètica, la convivència, les migracions, la pau… la fan molt necessària.
A més, la vostra trajectòria com a autora de Publicacions de la Universitat Jaume I, es remunta al 2002, amb la monografia La adquisición de las servidumbres por el transcurso del tiempo: Derecho Romano, Derecho Germánico, tradición romanística y Furs de València, dins la col·lecció “Estudis jurídics”, ara dirigida per Cristina Pauner, precisament en la mateixa col·lecció on acabeu d’assumir l’edició i coordinació, junt amb Amparo Montañana, de l’obra col·lectiva, La proyección del Derecho Romano en los textos y en la ciencia jurídica universal, coeditada amb el BOE.
I a banda de responsabilitzar-vos d’aquestes obres dins de col·leccions establertes, cal remarcar que el vostre amor pels llibres i la seua funció, ha facilitat moltes altres accions editorials, fora de col·lecció, extraordinàries pel seu contingut, disseny i plantejament, pensades amb l’objectiu de prestigiar la Universitat Jaume I. Alguns exemples serien: El mapa del regne de València d’Ernst Ludwig Creite (1752), o AETERNUM IUS ROMANUM, amb textos de Vicent Garcia Edo i d’altres, entre ells el reconegut Arcadi Garcia Sanz, l’obra del qual, Cronografia tòpica del calendari julià, quedaria, gràcies al vostre suggeriment, com a “llibre de la ciència”, per ser lliurat en les cerimònies de nomenament de doctors honoris causa, reenquadernat en pell i personalitzat. Una iniciativa de valor cap als llibres que no s’havia posat en pràctica mai a l’UJI, i que la rectora Eva Alcón Soler va acceptar de grat instituir.
La disponibilitat a atendre propostes, i resoldre en la mida de les possibilitats qüestions relatives a l’editorial universitària, sempre amb un tarannà proper; la voluntat d’acompanyar amb la vostra presència, sempre que se us ha requerit, en actes públics, fires… i l’actitud col·laboradora en l’organització d’esdeveniments que Publicacions ha necessitat, ha estat una constant.
Per tot açò, i la immensa feina que queda per fer perquè l’editorial universitària de l’UJI puga continuar consolidant-se en el món de la divulgació i la transferència, us agraïm el treball, i comptem amb la vostra implicació futura, sempre. Adeu.
Imatge de Carmen Lázaro Guillamón: Damián Llorens Aliaga
Temps de lectura: 4 minuts