La revista més vital

Catorze històries d’embrions incerts

El cèlebre autor mequinensà Jesús Moncada (1941-2005) ens oferia en aquest volum, publicat per primera vegada l’any 2000, catorze narracions curtes on explica un grapat d’anècdotes historiades amb el seu estil ric, genuí i irònic característic, ja reconeixible en altres obres precedents, com la grandiosa novel·la Camí de sirga. Són una mena d’acudits literaturitzats, situacions còmiques i tràgiques, que succeeixen als personatges del seu poble, de Mequinensa, tocant a l’Ebre, cap als anys cinquanta.

El jutge de pau Crònides, la seua tia Penèlope i el secretari fan de narradors, amb un bon toc d’humor, de les diverses històries per on desfilen l’apotecari, el del bar, l’impressor, el capellà i la seua majordona, el metge, beates aristòcrates, un cardenal del Vaticà que hauria sigut un gran patró de llaüt de l’Ebre, treballadors de les mines de carbó, vedets franceses… Tots ells bamben i ens revelen les misèries i grandeses de l’ésser humà, i els fets de la nostra història recent que és molt rellevant en tots els contes i condiciona inevitablement la realitat.

Com sempre, llegir Jesús Moncada és una experiència magnífica, enriquidora i molt satisfactòria. Absolutament recomanable per a tots nosaltres, que en un tres i no res passem de ser embrions incerts a calaveres atònites, així que no perdem el temps, i agafem-ho tot de la millor manera possible.

Coberta del llibre

Títol: Calaveres atònites

Autor: Jesús Moncada

224 pàgines

Editorial: Edicions 62

Any de publicació: 2000

Imatge de l’article: Fotografia de Mequinensa, de Jesús Moncada.

Temps de lectura: 1 minuts

0

Deixa una resposta