El pintor Amat Bellés i Roig (La Pobla Tornesa, 1949) acaba de publicar un llibre d’assaig molt interessant i agradós de llegir. Aparentment senzill, amb poques pretensions de lluïment com a edició artística, però amb un contingut elaboradíssim i amb el mèrit de ser redactat de manera molt assequible, ratllant la divulgació. L’objectiu de l’obra, i l’immens treball que li ha suposat a l’autor, se centra a refutar una interpretació estesa i fins ara indiscutida, que una espiral a sobre d’una V invertida representa un antropomorf.
Passet a passet, constància a constància, imatge a imatge (el llibre de 124 pàgines en conté quasi tres-centes) va analitzant i argumentant el veritable significat de les pintures dels abrics del Castell i de les Roques de Mallassén, a Vilafamés, en base a una anàlisi rigorosa i comparativa amb altres referents gràfics d’arreu del món. I, per sota, la ferma creença de l’autor que van ser dones qui van pintar aquests icons. El llibre està dedicat a totes les mares hagudes i per haver.
Amat Bellés és un home de la terra, amb seny i moltes habilitats no només artístiques que ha sabut transmetre la seua erudició d’una manera immillorable.
Títol: Iconologia d’unes pintures ruprestres. Abrics del Castell i de les Roques de Massallén en Vilafamés.
Autor: Amat Bellés i Roig
Editat per l’Ajuntament de Vilafamés
ISBN 978-84-09-07323-8
Temps de lectura: 1 minuts