El 2017 l’obra de teatre Poder i santedat, del reconegut dramaturg Manuel Molins (Alfara del Patriarca, 1946) va rebre el Premi Pere Capellà de Teatre, i es va publicar en l’editorial 3i4.
El text presenta diversos personatges, tots relacionats amb la singular societat vaticana: cardenals, secretaris, funcionaris, guàrdies suïssos, el papa Benet XVI, el papa Francesc, capellans a punt de cantar missa, i tres dones, esposes, mares, germanes d’altres personatges.
Totes aquestes persones afronten els temes polèmics que l’Església catòlica ha generat des de sempre, amb punts de vista sovint oposats: celibat dels sacerdots, accés de les dones, postura front l’homosexualitat, reacció a la pederàstia, corrupció política i econòmica, ànsia de poder, transparència, interpretacions teològiques sobre l’essència de la mateixa Església…
L’estètica ancestral i la críptica organització curial, juntament amb els formidables escenaris que ofereix el Vaticà, resulta un conjunt atractiu per a la realització teatral i cinematogràfica: homes amb vestits llargs, barrets estrambòtics i capes, una jerarquia estranya i unes maneres d’accedir poc clares… Homes que xiuxiuegen secrets per àmplies estances decorades amb pintures de Miquel Àngel i altres obres d’art de valor incalculable. Homes que mercadegen amb l’eternitat, manipulen el comportament individual i social dels humans, i es tracten amb un ésser superior que és capaç de donar i llevar-ho tot als miserables fills de Déu… En definitiva, la religió, ben estructurada per una casta, que ens ofereix tot de meravelles misterioses que des de la fosca nit dels temps ens ha subjugat.
Recentment, a finals del 2019, el director Fernando Meirelles rodava Els dos papes, que estaria nominada a 3 Òscars el 2020, on se centrava en la successió i l’ascens al papat del cardenal Bergoglio, el primer papa no europeu. El 2016, Paolo Sorrentino ja va dirigir una sèrie de televisió per a HBO, Canal + i altres, intitulada The youg pope, punyent i atrevida, on ja es tocaven aquests temes candents, encara que el plantejament era més de ficció distòpica.
L’obra de Molins incideix d’una manera succinta, com ho requereix el gènere, en les qüestions clau, tot i que sense excessiu efecte resolutiu, però mostra una bona documentació, incloent-hi cites bíbliques a l’inici de cada escena, i un excel·lent domini del llenguatge que redunda en una presentació nítida dels personatges. A més remarca que els “pecats” de Sodoma, no eren exclusivament l’homosexualitat, com ha quedat instituït, sinó tota una sèrie de maldats genèriques, per les quals va ser destruïda la ciutat.
Llegir teatre no és habitual en la nostra cultura, com saben ben bé els editors, tot i que és una magnífica opció, curta i econòmica, per entrar en contacte amb un gènere al qual no sempre és possible accedir a la seua versió representada.
PODER I SANTEDAT. ELS ÀNGELS DE SODOMA
Autor: MOLINS, MANUEL
Col·lecció: TEATRE
Premi: PERE CAPELLÀ DE TEATRE
Pàgines: 154
Dimensions: 12 x 21,5 cm
Data de publicació: 13/12/2017
ISBN: 978-84-16789-93-1
Preu: 14,5 €
Entrevista a l’autor: https://www.eltemps.cat/article/3742/manuel-molins-poder-i-santedat-trenca-amb-allo-establert-es-una-obra-avantguardista
Sobre l’estrena a València (octubre 2020): https://valenciaplaza.com/poder-i-santedat-una-feroz-critica-al-vaticano-en-el-teatre-principal
Imatge de l’article: http://gayencristo.blogspot.com/2009/04/sodoma-y-gomorra-ii-el-pecado-de-sodoma.html
Temps de lectura: 2 minuts