Els banys del carreró
Alexandre de Laborde, arqueòleg i diplomàtic francès, a principis del segle XIX, va deixar constància, en el seu Voyage pittoresque et historique de l’Espagne, editat el 1806, dels anomenats Banys del Carreró de l’Almirall de València. Una breu descripció textual i, sobretot, unes il·lustracions gravades on es reflecteix la planta, seccions, perspectives i tres detalls arquitectònics, que així entrarien en la relació de patrimoni “interessant” i protegible d’aquells territoris ignots que anaven descobrint els francesos en els seus viatges pel món.
Dana Gynther fa, a través d’aquesta novel·la, un recorregut ficcionat per uns moments concrets de la història de València, començant pel segle XIV, quan es van construir els Banys de l’Almirall, que cessarien la seua activitat d’establiment públic definitivament el 1959.
Quatre dones són les protagonistes d’aquest periple literari. En primer lloc, la historiadora nord-americana que ha de fer un article sobre l’edifici i que viatja a València des dels Estats Units, emmarca l’obra obrint-la i tancant-la, amb el punt de vista del segle XXI i les restauracions arquitectòniques actuals. De seguida retrocedim fins al segle XIV, on trobem Fàtima, una terrisaire mudèixar que veu capgirada la seua vida, fins aleshores agradosa, dins de les limitacions, per la irrupció i letalitat de la pesta negra, i per una societat ignorant que busca culpables en els seus prejudicis. Tot seguit, al segle XVI, la jueva conversa Àngels Bonafé, casada amb un Penyarroja, narrarà l’explotació dels banys i del forn. Finalment, ja al segle XIX, a través de Clara, la neboda òrfena d’un burgés, fadrina ja superada la trentena, que ha de contribuir al seu manteniment ocupant-se de les feines de la casa i dels banys, contactarà amb el viatger francès Laborde i li obrirà les portes de l’edifici i de la seua estima.
Els tabús i les convencions socials i religioses, l’amor, la sexualitat, el desencís, les pèrdues i els trencaments, i en general les dificultats que planteja la vida a les dones, i la manera com les han d’afrontar, guaiten en aquesta novel·la de ficció històrica basada en documentació autèntica.
Els Banys de l’Almirall, un edifici actiu durant uns 700 anys, avui reconvertit en museu visitable, és la clau de volta d’aquesta narració amable, que fuig de la realitat més crua i ens ofereix una visió entenedora i tolerable del nostre passat, en la qual es troben a faltar moments decisius com el terrabastall del segle XVIII, amb la irreparada pèrdua dels Furs. Es pot consultar la història de la construcció a https://banysalmirall.gva.es/va/historia, que segons sembla va inspirar l’autora en ser-li encomanada la traducció dels textos del web a l’anglès.
L’editorial, LA BATIDORA, que s’ha atrevit amb aquest ambiciós projecte de publicar simultàniament en castellà i en català aquesta novel·la traduïda per Laia Vilanova Ángeles ofereix un petit fragment de l’obra: https://bit.ly/banys-vlc
ELS BANYS DE L’ALMIRALL
Dana Gynther
Traductora: Laia Vilanova i Ángeles (traductora)
Editorial: LA BATIDORA
Rústica amb solapes
153x230mm
Pàgines: 362
Idioma: Català
1ª ed. 2021 setembre
SKU: 9788412302097
Dana Gynther es va criar a St. Louis, Missouri, i Auburn, Alabama. Té un màster en literatura francesa per la Universitat d’Alabama. Ha viscut a França i des de fa vint-i-cinc anys viu a València, on treballa com a professora i traductora.
Temps de lectura: 3 minuts