L’any 1997 es va publicar traduïda de l’italià, la Historia de la lectura en el mundo occidental, coordinat per Guglielmo Cavallo i Roger Chartier a l’Editorial Taurus, on es feia un recorregut des de la invenció de la lectura silenciosa, allà a la Grècia clàssica, fins a “l’actualitat” de finals del segle XX. L’obra repassa objectes, llibres i formats, costums, espais i temps reservats a la lectura acaba amb el capítol “El desorden de la lectura” on es posa en evidència els canvis fonamentals esdevinguts arran de les actituds de les persones que ja “lligen el que volen” sense considerar el llibre com a font de culturització, que és el mateix argument que esgrimeix l’argentí Germán Echeverría, ja al 2022, com a “posmodernidad”: el qüestionament a les autoritats. I el segon entrebanc a la lectura tradicional eren, i també ho recull Echevarría, les “revolucions tecnològiques” que encara es centraven en els mitjans audiovisuals, fonamentalment la televisió. Internet i les pantalles “recreatives” no figuraven encara, i no era possible emetre una frase com: “Massa pantalles perjudiquen la intel·ligència, el son, la concentració, la salut, els resultats escolars, etc.”
Aquesta tesi és, precisament, el punt de partida de l’assaig Feu-los llegir! Més llibres i menys pantalles, que proposa la necessària limitació del temps d’ús diari dels dispositius electrònics (mòbils, videoconsoles, tauletes, ordinadors), precisament amb l’objectiu d’aconseguir temps lliure per dedicar-lo a la lectura d’oci, la fàcil, la divertida. I en paraules de Michel Desmurget (p. 393), en resum: “la lectura ens beneficia individualment i col·lectivament per la capacitat d’enriquir tots els aspectes fonamentals de la nostra humanitat.”
Entre l’inici i la conclusió del llibre, Desmurget repassa, en un pròleg i cinc capítols l’estat de la qüestió: Llegir per plaer, La lenta agonia de la lectura, L’art de llegir, Les arrels de la lectura, Un món sense llibres i Beneficis múltiples i duradors.
Tot i que en algunes parts s’aporten xifres i mètodes de càlcul i estadístiques d’estudis científics un poc àrids, les quatre-centes pàgines d’aquest llibre, sense comptar les referències bibliogràfiques, demostren que la lectura és una font d’avantatges inesgotable i imprescindible en els primers anys de l’ésser humà, que no s’ha d’abandonar mai al llarg de la vida, per aconseguir el benestar personal i social. I centra la responsabilitat d’oferir la lectura com una activitat necessària i plaent, en la família, més que en l’escola. Amb vint o trenta minuts per dia de lectura, els beneficis són enormes. Està demostrat científicament.
Experiències, anècdotes i situacions, en elles mateixes molt il·lustratives, són comentades per l’autor per conscienciar-nos d’una realitat perniciosa i despietada: les pantalles recreatives omnipresents, més atractives al cervell pel seu dinamisme, ja han guanyat la batalla a la lectura de llibres en el temps lliure dels infants i joves. I és absolutament necessari revertir-ho, pel bé de tothom.
Michel Desmurget és doctor en neurociència i director d’investigació a l’Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França. És autor d’una sòlida obra científica i de divulgació i ha col·laborat amb reconeguts centres d’investigació com el MIT o la Universitat de Califòrnia. Amb La fábrica de cretinos digitales (Península) va obtenir el prestigiós premi Femina de les lletres franceses [bio difosa per l’editorial]
Feu-los llegir! Més llibres i menys pantalles
Editorial: Edicions 62
Traducció: Imma Estany Morros | Núria Busquet Molist
Nombre de pàgines: 496
Pvp: 21:90 euros
Més info: https://www.grup62.cat/llibre-feu-los-llegir/391348
Imatge de l’article: https://www.social.cat/noticia/18145/un-programa-interactiu-ajudara-a-aprendre-a-llegir-als-infants
Temps de lectura: 3 minuts