Amb la cita bíblica Mateu 24:28 “Perquè on siga el cadàver, allà s’aplegaran els voltors” s’inicia el que s’ha definit com un “thriller funerari”, ambientat a la ciutat de València.
Vida, una jove cubana que fa poc que viu a la capital del Túria, i la seua parella Guillem, qui ha accedit a casar-s’hi perquè ella aconseguesca papers, sobreviuen venent ocasionalment llepolies de marihuana que ells mateixos produeixen o fent de repartidors de menjar a domicili. Buscant una faena que els reporte ingressos més segurs i contundents descobriran una immisericorde xarxa criminal. Teixida entre l’elegant, i oportunista sense escrúpols, Àngel Prats i els germans Sempere, propietaris d’una funerària que ofereix tota classe de serveis, la trama dona beneficis sucosos, i sempre amb la discreció requerida.
La narrativa es basteix a partir d’un retrat del que són les grans urbs actuals: una quarta part dels habitatges estan ocupats per persones soles, majoritàriament dones de més de 70 anys, tremendament vulnerables. En contrast, els joves que, encara que sense prou recursos, ja han sortit del domicili familiar, es veuen obligats a compartir pisos en condicions més que precàries. A tot açò s’afig que, des de l’explosió del turisme de capital i la moda de llogar apartaments al centre, s’ha desfermat una voracitat insaciable per aprofitar els metres quadrats d’habitatge urbà susceptible de ser reformat i posat al mercat. I entremig d’aquest panorama sempre hi ha aquells espavilats que saben “conduir” la situació per “atendre les necessitats de la societat” i lucrar-se de manera indecent, sense manies ni miraments de cap tipus. De grat, o per força. Fins al final.
Llibre de morts és una novel·la actual, els diaris en parlen de casos d’ancianes cruelment desnonades d’edificis antics on només resten elles. Fàcil de llegir, dinàmica, i versemblant, en l’estil més negre i luctuós del gènere, on l’autor fa gala de la seua formació científica, i detalla amb certa minuciositat, aspectes tanatopràctics com són les momificacions o altres operacions sobre cadàvers.
El sector de les funeràries, pel que es veu, sofreix una competència implacable que no els permet quedar-se enrere. Han d’oferir tota classe de serveis i prestacions: codis QR en les làpides que porten a la història del difunt, reproduccions en 3D, figures modelades amb les cendres, òrgans per a la investigació científica… i més, molt més.
Jordi Coloques (Vila-real, 1976) és doctor en Biologia, escriptor, il·lustrador i músic. Ha guanyat una bona quantitat de premis literaris, amb aquest Llibre de morts, el Premi Ciutat d’Elx de narrativa.
Llibre de morts
Autoria: Jordi Colonques
Núm. col·lecció: 318
Pàgines: 184
ISBN: 9788413581552
Format: 15 x 23,2 cm
Enquadernació: Rústica
Coberta: Fàbrika Gràfika
Editorial Bromera
Pvp 19’95
Imatge: urnes decoratives per a cendre, Creative Commons https://www.altima-sfi.com/ca/tanatopedia/cendres/
Temps de lectura: 2 minuts