Admet que, cada vegada que veig l’edifici de Santa Maria Micaela a un llibre o article sent urgència per llegir-ho. Sovint travesse l’avinguda de Pérez Galdós i camine expressament fins a la cantonada del carrer Santa Maria Micaela per tal de veure les piscines del seu pati.
A més, un dia vaig descobrir que aquests dúplexs són icona de l’arquitectura brutalista valenciana. Tot açò ve per a introduir l’últim llibre de Vicent Molins,‘València, el relat d’una ciutat. Gent i arquitectura’, que narra la història de deu edificis emblemàtics de la ciutat a partir de converses amb vint habitants que interactuen entre ells mentre transiten els espais arquitectònics.
Aquests deu protagonistes són: Reina 125 al Cabanyal, el Facundo Martínez al Carme, la Finca Roja i els xalets dels periodistes d’Enrique Viedma; el complex de Nuevo Centro, Casa Ricart, Santa Rosa, La Llum, la caseta del Camí Vell de Benimaclet i els dúplexs brutalistes de Santiago Artal.
En torn aquestos, conversen algunes persones com ara, el geògraf Joan Romero, Yturralde artista i profesor; Mathieu Mercier i Moraima Gaetmank, dos artistes que han fet de la ciutat una nova llar; Ana Gea i Victor Palau, directors de la reconeguda revista de disseny, Gràffica. També dialoguen Meritxell Barberà, ballarina i coreògrafa junt amb Karma Cereza, artista multidisciplinar; o Fran Silvestre i Andrés Alfaro Hofmann, arquitecte i escultor, entre d’altres.
Aquest llibre reflexiona al voltant del paper de l’arquitectura en qüestions tan fonamentals com la qualitat de vida a una ciutat que, en el cas de València, està en constant transformació i redefinició. Molins ho sap prou bé després d’una dècada a Culturplaza, escrivint sobre història i arquitectura valenciana. Però també ens recorda que no cal ser arquitecte ni especialista per tenir un vincle emocional amb els edificis que formen part de la nostra vida.
Com diu l’autor ‘aquesta és una ciutat particular que es mou dins de la ciutat real.’ (…) ‘Comporta un biaix definitiu: el meu propi, el dels meus propis confins, amb multitud d’absències i una diversitat limitada. Amb més proposició que nostàlgia, amb la consideració de la importància de poder convertir el territori en un lloc útil i comú per als qui l’habitem’.
Fitxa tècnica
Títol: València, el relat d’una ciutat. Gent i arquitectura
Autor: Vicent Molins
Disseny de coberta: Migue Martí
ISBN: 978-84-126241-7-5
Editorial: Llibres de la Drassana
Any d’edició: 2023
Pàgines: 168
Preu de venda: 19,75 €
VICENT MOLINS (València, 1986) periodista i director d’Agència Districte, una agència d’espais i marques inspirades en els contextos urbans. Escriu ‘De ciutat’ en Valencia Plaza i El Confidencial. És autor de Club a la fuga (2022) i La Nova Guia de València (2015). @vicentmolins
Imatge de portada extreta d’Open House Valencia
Temps de lectura: 2 minuts