Margalida Castellano (Torrent, 1981) va guanyar el premi Octubre d’assaig “Joan Fuster” 2017 amb aquesta obra, en què fa una entusiasta defensa del fet multicultural i de la immensa riquesa que aporta la convivència a la configuració, sempre canviant, de les societats actuals. Davant la tessitura que no és possible eludir la realitat, el plantejament teòric és que una societat que vulga ser plena, i feliç, ha de mostrar-se oberta a l’acolliment i, consegüentment, a l’enriquiment propi amb aportacions externes.
El llibre, de 240 pàgines més la bibliografia, és un assaig escrit de forma molt llegible, quasi narratiu, a partir d’una tesi doctoral dirigida per les professores Carme Manuel i Gemma Lluch de la Universitat de València. En l’obra, el títol de la qual vol fer referència al llibre de Francesc Candel de 1964, Els altres catalans, analitza, després de plantejar entusiàsticament la importància de construir una nova representació social, els llibres publicats de quatre literates nouvingudes que escriuen en català: Agnès Agboton, Asha Miró, Laila Karrouch i Najat El Hachmi. Totes quatre autores conreen el gènere de novel·la autobiogràfica, en què són molt presents les qüestions de la identitat, o de les diverses identitats.
Margarida Castellano, actualment directora del CEFIRE, ens presenta una obra ben fonamentada i molt actualitzada que resulta extremadament pertinent i que cal ser tinguda en compte pels diversos estaments (educatiu, polític…) que tenen responsabilitat en la construcció d’una societat “híbrida, plural i polièdrica” com és la nostra al segle XXI.
Autora: CASTELLANO SANZ, MARGARIDA
Editorial: ELISEU CLIMENT
Any: 2018
Pàgines: 280
ISBN: 978-84-16789-99-3
Imatge de l’article: Laila Karrouch i Najat el Hachmi (La Vanguardia)
Temps de lectura: 1 minuts