“Va ser durant l’estiu de 1998 que el meu veí Coleman Silk —que abans de jubilar-se un parell d’anys arrere havia estat catedràtic de filologoa clàssica durant més de vint anys […]— va confiar-me que, als setanta-un anys, estava embolicat amb una dona de fer feines de trenta-quatre…”
Amb aquesta frase comença l’obra del novel·lista nord-americà que aquell mateix 2012 havia estat nomenat premi Príncep d’Astúries.
Aquest llibre està considerat entre els 10 millors de Philip Roth (1933): http://www.abc.es/20120606/cultura-libros/abci-philip-roth-libros-imprescindibles-201206061026.html
I he d’assumir que és una obra destacable, on l’escriptor, com li és reconegut, presenta magistralment les pors i les ansietats, els esplendors i les misèries de la societat nord-americana. L’escàndol Lewinsky, la pressió i competitivitat dins les Universitats, la greu i persistent discriminació racial que fa que els negres que poden es facen passar per jueus, els veterans de la segona guerra mundial, i els de la guerra del Vietnam, violents i perillosos, sotmesos a teràpies per als seus traumes, el determinant invent de la viagra que eixe mateix any s’havia posat en circulació, i que a l’obra té un paper indiscutiblement protagonista… En definitiva 500 pàgines ben escrites, amb trames múltiples correctament entrellaçades, però d’històries que no m’interessen. Em passa també amb pel·lícules de directors de renom nord-americanes, reconec el que calga reconèixer, però no m’interessen. Potser a vosaltres sí.
Temps de lectura: 1 minuts