Joan Olivares (Otos, 1956) va guanyar el premi Enric Valor 2013 amb aquesta novel·la històrica sobre els orígens, l’èxit professional i posicionament social, i la mort a la foguera, a mans de la Inquisició, del metge cirurgià del rei Ferran el catòlic, Lluís Alcanyís.
L’obra, de 238 pàgines està estructurada en 38 capítols curts, i tal com el mateix autor explica en una nota final sota el títol d”Excusatio non petita’, la intenció és mostrar a través de “la vida d’un metge d’origen jueu alguns dels aspectes socials, polítics i etnogràfics de la València del XV, així com donar una idea general de l’evolució del judaisme en el context del Regne de València des de la seua fundació fins a la mort del protagonista, el 1506”.
L’estil de l’autor, com ja es va palesar en obres anteriors, entre elles la cèlebre, i també premiada, Dies de verema, i tantes altres (Vespres de sang…) conjuga una deliciosa aposta per la riquesa lèxica, d’alló més genuïna i natural, amb una descripció de sentiments i reflexions històriques i sociopolítiques molt notable que fan la lectura interessant no només per la trama i els diàlegs entre els personatges, sinó pel repàs als fets històrics rellevants per al nostre poble, presentats d’una manera amena i entenedora. L’acció s’ubica (amb una petita introducció una mica expeditiva que ocupa els dos primers capítols) al segle XV, el segle d’or valencià, que de la mà dels anomenats “reis catòlics”, el Trastàmara Ferran i la seua esposa Isabel de Castella, donaria pas a una decadència inacabable, pel que sembla, insuperable per als valencians que encara la sofrim a hores d’ara, tal com delaten els pressupostos de l’Estat, les inversions…
El fil argumental de l’obra és senzill i avança paral·lel a la vida del protagonista, amb atenció a uns aspectes més que a d’altres, però com el mateix autor avisa, tot i que fets i noms són reals, la fabulació és la base de la narració.
Lluís Alcanyís, com tots els savis científics fins fa poc, practicava una “ciència plenària de la realitat”, on convergia la medicina i l’astrologia, cosmografia i cronologia, la producció poètica, moral i política, i sempre amb l’obligació de difondre els seus coneixements. Aquest caràcter didàctic, i altres qualitats conegudes, fan de l’escriptor, físic, professor… Joan Olivares un home d’un altre temps.
Estem davant d’una novel·la agradosa de llegir, molt recomanable i ens consta que recomanada, que a més, té l’interés d’endinsar-nos en una part de la nostra pròpia història que hauríem d’haver tingut present sempre, i ara també.
EL METGE DEL REI
Autor/a: Joan Olivares
Núm. col·lecció: 239
Pàgines: 240
ISBN: 9788490262726
Format: 15 × 23,2 cm
Coberta: Carles Barrios
COBERTA
Imatge de l’article: Xilografia de 1482 extreta de José María López Piñero i María Luz Terrada, 2007. El libro médico y biológico valenciano (siglos xv–xix). Generalitat Valenciana. València.
Informació complementària: “La trista història de Lluís Alcanyís”, Carmel Ferragud Domingo, Revista Mètode. https://metode.cat/revistes-metode/document/la-trista-historia-del-metge-lluis-alcanyis-2.html
Temps de lectura: 2 minuts