De la mateixa manera que la novel·la LLIBERTAT, (https://descriu.org/llibertat-jonathan-franzen-josefina-caball-trad-columna-2011/) el reconegut Franzen torna a plantejar una mena de cosmogonia, centrada en una constel·lació familiar, amb arrels importantíssimes a la societat i política dels Estats Units. Les quasi 700 pàgines d’aquest exemple del que s’ha denominat Great American Novel (així a l’engrós, quan en realitat se centra en el nord) consisteix a descriure la formació i evolució d’una família actual, matrimoni i tres fills, ni pobra ni rica, de l’orient-mitjà dels Estats Units d’Amèrica.
L’habilitat de Franzen per narrar, per posar en evidència els sentiments, les esperances i les frustracions; per incloure històries, anècdotes; per descriure procediments científics, operacions financeres i aventures estrafolàries a través de les converses dels personatges, dota l’obra de ritme i amenitat. També s’hi copsa una certa sensibilitat poètica, que la traducció d’Àlex Gombau manté admirablement.
En definitiva, se’n podria fer una sèrie televisiva de saga familiar (enveges, gelosia, passions sexuals, pressions i desencontres paternofilials…) i duraria molts i molts capítols. M’han agradat especialment les històries paral·leles: per què no tornarà a haver petroli, les promeses que es fan des de Lituània als inversors, les estratègies educacionals tan tòxiques… però se m’ha fet llarga, la veritat!
Títol: Les correccions
Autor: Jonathan Franzen (traducció d’Àlex Gombau)
Editorial: labutxaca
Temàtica: Novel·la contemporània
Col·lecció: LABUTXACA
https://www.grup62.cat/llibre-les-correccions/94408
Número de pàgines: 632
Preu: 14.90€
Una opinió més sobre allò de “està bé, però no per a tant”: http://elquellegeixo.blogspot.com.es/2012/01/les-correccions.html
Imatge de l’article: https://bigthink.com/book-think/the-role-of-the-novelist-how-jonathan-franzen-won-the-book-publicity-game
Temps de lectura: 1 minuts