“A en Walter mai no li havien agradat els gats. Li semblava que eren els sociòpates del món dels animals de companyia, una espècie domesticada com un mal necessari per controlar els rosegadors i, per consegüent, convertida en fetitxe de la mateixa manera que els països desgraciats converteixen en fetitxes els seus militars, i saluden els uniformes dels assassins…” (p. 791)
De la mateixa manera que la novel·la Les correccions, el reconegut Franzen torna a plantejar una mena de cosmogonia, centrada en una constel·lació familiar, amb arrels importantíssimes a la societat i política dels Estats Units. La narració evoluciona brillant, i els personatges (bàsicament un matrimoni i els seus 2 fills, i altres secundaris, però fonamentals) creixen d’una manera tan visible i emocionalment recognoscible que resulta admirable.
I per sota, trames simultànies que fan de coixí i omplin de contingut la novel·la, com la problemàtica de la sostenibilitat ambiental, amenaçada per la superpoblació; o l’estat d’ànim col·lectiu cap a la invasió d’Iraq, després dels atemptats a les torres bessones, i els negocis consegüents de “reconstrucció”, la manera de fer de les grans empreses d’extracció de carbó, o reflexions sobre la popularitat, les relacions amb el veïnat….
Una obra extensa, 812 pàgines, que donaria per a una sèrie televisiva completa i exhaustiva, a la qual no es pot llevar cap mèrit. Una fantàstica novel·la clàssica.
Ressenya de Vilaweb amb la que coincidesc:
http://www.vilaweb.cat/noticia/3934202/20111002/llibertat-jonathan-franzen-retrat-detall-lamerica-contemporania.html
Temps de lectura: 1 minuts