Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Lluís Bartomeu Meseguer i Pallarés, ara catedràtic emèrit d’universitat.
Benvolgut professor Meseguer,
Apreciat i proper Lluís,
Fa tres decennis, quan vau rebre el mandat del primer rector, ara honorífic, Francesc Michavila, de posar en marxa l’editorial de la Universitat Jaume I, vaig tenir la sort d’acompanyar-vos en l’empresa. El vostre tarannà erudit, i la intensa capacitat de treball i col·laboració no ha variat des d’aleshores. Tot va començar en un despatxet al pis de dalt de tot de la Penyeta Roja, l’any 1991, i al poc de temps es van incorporar els companys Màxim Albella, per assumir la compaginació dels llibres, i Lluís Renard per atendre altres qüestions més relacionades amb la logística i comercialització de les obres, i vam ser reubicats al soterrani de l’edifici, per a millorar el funcionament del magatzem de llibres i perquè ja no hi cabíem en aquella torreta inicial, atenta a les impremtes i les iniciatives del territori. Un signe fundacional d’estil, ja amb la col·laboració sumada d’Amat Bellés, va ser una primera obra d’art: la Cronografia tòpica del calendari julià, del savi Arcadi Garcia Sanz.
Vau acceptar, més tard, l’any 1999, la direcció de la col·lecció “Estudis filològics”, que ja ha arribat a la quarantena de títols publicats des d’aquell número 1, Valoriana. Estudis sobre l’obra d’Enric Valor, a cura de Heike von Lawick i Vicent Salvador i Liern (1951-2023), mestre amb el qual, com a director de Publicacions de la Universitat de València, gestionades per la col·lega editora Maite Simón, tant havíem aprés. Exercir com a director de la col·lecció comportava la presència i la coordinació de nombrosos actes de presentació pública dels volums, que sempre heu assumit de gust, malgrat les vostres ocupacions. I la col·lecció havia anat fornint alguns títols de recerca, impulsats en equip, sobre congressos internacionals de referència, del 1992 al 1997: Metàfora i creativitat, Subjecte i creativitat, Memòria, escriptura i imatge, La diversitat discursiva, Intertextualitat i recepció...
Incansable en l’esperit de donar merescuda notorietat a persones i a organismes capdavanters en el món de la cultura, heu destacat per aportar treballs del hinterland, segons les vostres paraules, de l’editorial, com el publicat per l’Ajuntament de Castelló, sobre l’obra de Bernat Artola; l’estudi sobre la Nova cançó i la seua influència; la recerca sobre l’anomenada “Escola Castellonenca” d’intel·lectuals i escriptors…
Simultàniament a aquests treballs d’investigació i de difusió, heu fet gestions, des dels llocs que heu ocupat, com ara l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, perquè personalitats nostrades assoliren un lloc en la història cultural de la ciutat i del país. A tall d’exemple, gràcies als seus mèrits, i a l’interès que us en preníeu, el jurista vallenc Arcadi Garcia Sanz, el geòleg Vicent Sos Baynat, el filòleg Germà Colón, el mestre Enric Soler i Godes o el científic vinarossenc Alfred Giner Sorolla, entre molts altres, van fonamentar amb la seua qualitat intel·lectual els inicis de la Universitat Jaume I bastint bases sòlides a la institució. No obstant, la nòmina de personalitats que heu seleccionat i intentat que es reconegueren públicament no acaba en els referits, més coneguts, sinó que heu mirat de posar el focus en noms com ara Manel Garcia Grau, Diego Perona, Joan Manuel Borrás i Jarque, Ana Rebeca Mezquita, Ferran Puig, Carlos Llinás, Vicent Renau, Arturo Perucho, Álvaro Castell… I certament, eixe és el context de la nostra col·lecció Homenatges, que ha servit per honorar a José Luis Aguirre, Germà Colón, Joan Francesc Mira…
L’any 2003 vaig tenir l’oportunitat d’editar, en la col·lecció conjunta amb la Diputació de Castelló, “Biblioteca de les aules. Sèrie Maior” el vostre llibre Castelló literari. Història cultural de la ciutat. En aquella rellevant obra, amb profusió d’imatges a tot color, aportàveu un recull d’autores i d’autors locals que ningú havia ressenyat amb tanta deferència. I precisament l’any que feia vint d’aquella fita, ha coincidit amb el vostre nomenament com a professor emèrit de la Universitat Jaume I, encara que l’empenta no cessa, ja que en aquests moments preparem l’edició del volum d’una nova proposta de publicació que heu presentat: Les veus del Mediterrani.
Per totes aquestes actituds proactives, compartides universalment des de la nostra inicial participació en un Congrés a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, i perquè sempre heu mostrat un esperit de col·laboració cap a l’editorial Publicacions de la Universitat Jaume I, habitants de la galàxia Gutenberg, i per tant, pendents d’aspectes ortotipogràfics i d’edició, desitge que no deixeu d’oferir a les vostres iniciatives la força i l’entusiasme, i que continueu dispensant-me una atenta consideració, tal i com fins ara heu fet.
Fins sempre. Adeu i gràcies
Vídeo de la presentació del llibre Històrias de un niño republicano, de Juan Perona, al Menador: https://www.youtube.com/watch?v=eYyaPkHeWVY&list=PL66EE81C0B8FF664E&index=36
Temps de lectura: 4 minuts