La revista més vital

Manual de campanya electoral de fa 2000 anys

L’editorial Adesiara ha publicat recentment el MANUAL DE CAMPANYA ELECTORAL que Quint Tul·li Ciceró va escriure per al seu germà Marc Tul·li Cicerò, el més famós orador romà, que l’any 64 a.C. es presentava a les eleccions a cònsol per Roma. El llibre en realitat és un opuscle de no més de trenta pàgines, acompanyat per la versió en llatí, notes i l’esplèndida introducció que contextualitza el document i posa en antecedents d’una manera clara i fins i tot amena, per a qualsevol lector.

Com s’indica a la  introducció, l’obra se centra a instar a reflexionar al candidat (paraula que ve de la toga “càndida”, blanca, que portaven els que es presentaven a les eleccions) sobre qui és ell en realitat i quines possibilitats té i a què aspira. Fa interessants (i molt vigents) recomanacions sobre l’amistat, les relacions, l’acompanyament en actes públics, la propaganda, tant per divulgar les virtuts pròpies com els defectes dels rivals, la difusió d’escàndols aliens… I dóna consells de gran utilitat: “no comprometre’s a res en el dia a dia polític i fer creure a cadascun dels votants que un mateix és el millor defensor dels respectius i sovint inconciliables, interessos.” (p. 18)

Un regalet curiós que haurem de fer d’ací a poc de temps, perquè pel que sembla, als germans Ciceró se’ls ha de tindre encara presents.

Títol: Manual de campanya electoral
Autor: Quint Ciceró
Editorial: Adesiara
Col·lecció: Aetas
Pàgines: 96
ISBN: 978-8416948093

Imatge: Estàtua de Ciceró. https://fee.org/articles/5-reasons-we-should-still-read-cicero/

Temps de lectura: 1 minuts

1+

Deixa una resposta