Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Maria Auxiliadora Sales Ciges, catedràtica d’universitat del Departament de Pedagogia, Didàctica de las Ciències Socials, la Llengua i la Literatura de la Universitat Jaume I,
Distingida prof. Sales,
Benvolguda Auxi,
Des de fa uns mesos escric el que anomene “cartes epilogals” adreçades a figures que han estat importants en la consolidació de l’editorial Publicacions de la Universitat Jaume I. Sovint són autores i autors, però també hi ha altres rols que han facilitat les gestions editorials des de diversos àmbits, i que és adient posar-ho de manifest. Aquestes cartes volen ser textos d’agraïment i de consideració, tal com eren les “Cartes prologals” que redactava i publicava Aldo Manuzio (1449-1515), impressor venecià, considerat el primer editor en sentit estricte.
La vostra implicació en el món de la investigació, i consegüentment, de l’edició, ha estat centrada en l’educació intercultural inclusiva, la formació del professorat i el canvi a l’escola. Una vida acadèmica dedicada a desenvolupar estratègies per atendre la diversitat a l’escola.
A través del grup d’investigació MEICRI (Millora Educativa i Ciutadania Crítica), heu portat a terme projectes sobre com construir una escola integradora de diverses cultures, que és la realitat actual de la societat, i que aquesta escola compte amb la participació comunitària. L’objectiu últim, en definitiva, ha estat afavorir l’equitat, la solidaritat I la transformació social.
A Publicacions de la Universitat Jaume I hem tingut el plaer d’editar diversos dels vostres llibres, molt remarcables pel seu valor pedagògic i social, inclosos en la col·lecció “Educació”, fixant els vostres objectius d’investigació: aconseguir una escola intercultural inclusiva i arrelada al territori. Alguns dels títols han estat realitzats amb la col·laboració de col·legues com Odet Moliner o Joan Andreu Traver.
Més recentment vam tenir també l’ocasió d’editar, dins la col·lecció “Universitas” dirigida per Francisco Fernández Beltrán, una obra col·lectiva Manual de igualdad efectiva de mujeres y hombres en el ámbito público y privado, coordinada per M. José Senent i Anastasia Téllez, on a l’últim capítol, d’autoria vostra, intitulat «Educación no sexista», aportàveu un seguit de reflexions crítiques sobre la realitat des d’un model d’educació respectuós i just. Un seguit d’accions educatives per a la transformació social, des de la coeducació i la perspectiva de gènere. En paraules de les coordinadores, a la introducció, la vostra aportació propugna una: “educació de qualitat, lliure i per a tota la ciutadania, com a instrument essencial per a la igualtat real de dones i homes.”
L’última col·laboració editorial fructífera que heu mantingut amb Publicacions de la Universitat Jaume I, ha estat l’edició de la traducció al castellà de l’obra de Rosanna Cima, professora de la Università degli Studi di Verona, Attraverso lo sguardo. Per una pedagogia dell’incontro, que d’eixir de la impremta amb el títol A través de la mirada. Por una pedagogia del encuentro, i que heu gestionat amb cura i n’heu redactat el pròleg.
La inclinació a l’amabilitat i a la solidaritat que us caracteritza, no només en el tracte personal, sinó en relació a les vostres línies d’investigació, fan que treballar, que editar els llibres que heu proposat durant tots aquests anys, haja sigut una tasca agradosa, i indiscutiblement útil.
Amb l’esperança que continuareu amb els vostres presupòsits, cada vegada més necessaris, d’aconseguir una escola inclusiva, i que podrem editar més obres vostres a Publicacions de la Universitat Jaume I, rebeu una salutació d’allò més cordial. Adeu.
Temps de lectura: 3 minuts
0