La revista més vital

Oradea, 1931 – Auswitchz, 1944

“Els alemanys cada dia exigeixen alguna cosa als jueus, un dia màquines d’escriure, un altre dia les estores i avui la roba de llit.” (29 de març de 1944)
“A la nit vam voler encendre els llums, però va resultar que l’Ajuntament havia tallat la llum, perquè als jueus no ens pertoca tenir electricitat.” (5 de maig de 1944)
El diari d’aquesta nena hongaresa de 13 anys, que s’inicia al febrer i acaba al maig de 1944, tot just en ser deportada a Auswitchz relata amb amable delicadesa i veracitat pueril com avança el procés de degradació de la vida dels jueus. En només tres mesos resumeix d’una manera senzilla i lúcida la situació (el llibre, prologat per Vicenç Villatoro, aporta notes que ajuden a comprendre l’entrellat geopolític i la diversitat cultural de la zona, i fins i tot els antecedents històrics), i la fatal conclusió del que va ser l’holocaust nazi. Una xiqueta, d’una família benestant, “més hongaresa que el gulash” i ni tan sols observant de la religió judaica, educada, optimista i vital, que no s’explica per què els fan això, i que intueix que tot pot anar a pitjor. Una paradoxa de llibre, semblant a l’altre gran diari de la xiqueta d’Àmsterdam, Anna Frank, que resulta fàcil de llegir i alhora difícil d’entendre.
Per què qui pot entendre com es va poder arribar a aquells extrems d’inhumanitat? No hem d’oblidar que som éssers humans, i la lectura d’aquesta obra, entenc que molt adequada per a adolescents, ens ajuda a fer memòria i a treballar per una cultura de pau.
Sobre la importància de difondre aquests fets, casualment ahir vaig veure la pel·lícula La conspiración del silencio (Giulio Ricciarelli, 2014) (http://www.filmaffinity.com/es/film521043.html) que explica que als anys 60 a Alemanya ningú del carrer sabia què era Ausvwitch, i que consideraven que en cas que haguera passat res de desagradable, era millor oblidar-ho tot, i tancar ferides. Molt interessant com es repeteixen els processos de memòria històrica.
Un bon dietari que, a més, es presenta en una bona edició formal.
Coberta del llibre
Títol: He viscut tan poc!
Autora: Ana Heyman
Pròleg: Vicenç Villatoro
Editorial: Ned Ediciones
Any d’edició: 2016
ISBN: 978-84-943530-4-8
Pàgines: 160
Preu: 13,90€

Temps de lectura: 2 minuts

1+

Deixa una resposta