País Valencià, avui i demà. Reflexions generacionals en temps de canvi, Jordi Muñoz (coord.) (Balandra Edicions, 2017)
“[Aquest llibre busca] servir d’excusa per aturar-se, ni que siga momentàniament, i pensar el País amb una certa perspectiva. Perquè l’impuls transformador no depén només de l’atreviment o de l’estat d’ànim -que també-, sinó que necessita una direcció. Sabem on volem anar per començar a transitar el camí que ens hi ha de portar.” (p. 9)
Com s’indica a la introducció, al llibre trobareu interessants reflexions generals i també sectorials (del camp, dels moviments socials, dels mitjans de comunicació…) de setze autors i cinc autores, nascuts en les dècades dels setanta i vuitanta, l’anomenada al llibre “generació de l’escola en valencià”. Opinions fonamentades, i ben expressades.
Algunes d’elles fruit ja de l’experiència d’anys de gestió en entitats i institucions com ara Escola Valenciana, Acció Cultural, publicacions científiques… i ara en la primera línia política i d’administració, com és el cas dels diputats Belén Bachero o Gerard Fullana, de l’assessor Francesc Felipe, o del director del gabinet del conseller d’Educació, Vicent Martínez.
És un llibre col·lectiu, i important, que repassa la nostra problemàtica com a país petit i secularment espoliat, que les generacions encara més joves haurien de llegir per prendre consciència de com és de decisiva la seua participació en l’esdevenir polític. Els hem de posar dins del cap que “tota pedra fa paret”, i tothom és imprescindible a la res publica. Més encara en moments com els actuals on el terme democràcia és reclamat, perquè ha perdut el seu sentit etimològic.
Balandra Edicions, amb aquesta col·lecció “Intervencions”, fa una feina rellevant per difondre idees i actuacions polítiques que no han de quedar inèdites.
Coberta
Imatge de l’article: Mapa del regne de València, Abraham Ortelius
Temps de lectura: 1 minuts