El Premi Andròmina de narrativa de 1975 va ser per a l’autora d’Altea Carmelina Sánchez-Cutillas (1927-2009), a la seua única novel·la, en aparença senzilla però plena de sentiments, Matèria de Bretanya. El jurat estava conformat per Terenci Moix, Alan Yates, Antoni Comas, Antoni Seva i Josep Gandia Casimiro.
El llibre porta pròleg de l’historiador Pere Maria Orts i vint-i-nou capítols narrats en primera persona per una xiqueta de molt bona casa que parlava castellà. Amb el seu caràcter inquiet, curiós i sensible, recrea anècdotes i vivències d’abans de la Guerra Civil espanyola que suren en la memòria de l’autora, i que ens reporta amb una prosa farcida de metàfores i amb el recurs freqüent a l’anàfora per reforçar records d’infantesa. Uns bons records d’infantesa.
En paraules de Joan Borja, de la Universitat d’Alacant: “l’univers literaturitzat és presentat alhora amb la suposada innocència infantil de la Carmelina xiqueta, i amb la maduresa del sentit analític, crític i rebel de la Carmelina adulta.” I ací rau la gràcia d’aquest llibret que ha tingut nombroses reedicions, ja que com indica Juan Josep Isern va ser “molt utilitzat com a text de lectura a l’aleshores incipient escola valenciana ja que combinava dos factors essencials: la utilització d’una llengua riquíssima i la descripció d’un món ja desaparegut però del qual ningú volia renegar.” L’edició de 1994, la desena, que hem llegit, inclou nombroses errades ortotipogràfiques, però encara amb la deliciosa coberta, amb tipografia cal·ligràfica anglesa que en impressions posteriors “modernitzarien” tot conservant-ne la fotografia tan suggestiva.
La declaració de Carmelina Sánchez-Cutillas com a Escriptora de l’Any 2020, allargat al 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19, per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha estat el revulsiu per a rellegir aquesta obra. Carmelina Sánchez-Cutillas i Martínez del Romero des de les seues diverses facetes, també com a poeta i assagista és, segons alguns crítics, i malgrat la seua escassa producció, una escriptora valenciana destacada del segle XX juntament amb noms com ara Joan Fuster, Enric Valor, Vicent Andrés Estellés i Manuel Sanchis Guarner.
Matèria de Bretanya forma part de la literatura memorialista amb ulls d’infant, d’igual manera que Contra Paradís de Manuel Vicent o les Historias de un niño republicano de Juan Perona, ‘Batistet de Lledó’, aquests dos de l’època de la guerra, i ens ofereix un testimoni de vida que fa goig de llegir perquè moltes de les imatges i moltes de les paraules que ens ofereixen ja no es repetiran mai.
Carmelina Sánchez-Cutillas, el 2007
coberta original, edició 1976
MATÈRIA DE BRETANYA
Autora: SÁNCHEZ-CUTILLAS, CARMELINA
Editorial: 3 i 4
Premi: ANDRÒMINA DE NARRATIVA
Pàgines: 136
Dimensions: 12 x 18cm
Data de publicació:1976, última edició 29/02/2016
ISBN: 978-84-7502-984-9
Preu: 13,5 €
Ressenya de Joan Josep Isern: https://www.vilaweb.cat/noticies/materia-de-bretanya-els-anys-irrepetibles/
Ressenya de Joan Borja: https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/31152/carmelina-sanchez-cutillas-materia-bretanya
Treball final grau de Roser Durà: http://www.alteamipueblo.es/treball-fg-carmelina.pdf
Ressenya de Xavier Aliaga: https://www.eltemps.cat/article/5299/materia-de-bretanya-beguda-a-glopets
Altra gent que ha escrit sobre l’autora: https://lletra.uoc.edu/ca/autora/carmelina-sanchez-cutillas/comentaris
Imatge de l’article: Jesse Wilcox Smith 1863 ~ 1935
Temps de lectura: 2 minuts