El 2011, Xavier Serra va realitzar una extensa entrevista de quasi sis hores de duració a Timothy Towell, funcionari de la diplomàcia nord-americana que va exercir com a vicecònsol de València als anys 60, per després traslladar-se a Madrid i posteriorment a altres ciutats del món.
El llibre, capítol a capítol, ordena de manera amena i amb comentaris afegits de Serra que posen en context, la informació que Towell li trasllada: el repàs a la seua trajectòria, des de la infantesa fins al final de la vida laboral, centrant-se en la seua estada al cap i casal. Principalment, en aquesta narració sense ficció, es fa referència a com el vicecònsol es va relacionar amb uns individus, que des del consolat dels Estats Units es considerava que estaven destinats a ser líders polítics, tot i que en aquell moment només eren joves estudiants actius i vinculats al nacionalisme incipient i el socialisme. Entre els noms citats es troben Ricard Pérez Casado, Eliseu Climent, Lluís Aracil, Manuel Ardit, Lluís Alpera, Vicent Andrés Estellés… amb el referent constant de Joan Fuster.
Amb una dictadura inacabable, se celebraven aleshores els “vint-i-cinc anys de pau”, i indiscutida per part dels poders interiors i les forces estrangeres, un grupet d’escollits, amb l’únic requisit que no foren comunistes, van mantenir contactes i van gaudir de l’ajut del consolat nord-americà a través de Towell, per a difondre la seua ideologia, així com altres activitats com un viatge als Estats Units, o l’edició d’un monogràfic dedicat al País Valencià en una revista universitària nord-americana.
El llibre és una petita crònica dels inicis del que esdevindria l’organització política del País Valencià, amb anècdotes i curiositats, com la d’acció simultània d’omplir València amb pintades amb la llegenda “Parlem valencià” i les quatre barres. I, malgrat que hi ha alguna reiteració i que s’expliquen gestions de Towell desvinculades del tema valencià com ara el mediàtic assumpte de les bombes de Palomares, l’obra fa de bon llegir i contribueix al reconeixement d’algunes de les persones implicades en aquest procés de reivindicació nacional.
Xavier Serra (Sueca 1967) és doctor en Filosofia. Ha publicat diversos llibres entre ells, La tertúlia de Joan Fuster (2012), La filosofia en la cultura catalana… El 2009 va començar a publicar en l’editorial Afers Biografies parcials que inclou una col·lecció de retrats de personatges que han tingut repercussió sobre l’economia, la política i la cultura al País Valencià.
El vicecònsol
Xavier Serra
Editorial Afers
Isbn 978-84-18618-21-5
198 pp
17 euros
Primera edició 2022
Imatge de l’article: pintades nacionalistes que es ressenyen dins del llibre
Temps de lectura: 2 minuts