El sharenting [share/parenting] és el terme que defineix la compartició de la criança per part dels pares (fotos, vídeos, dades, apreciacions sentimentals…) a les xarxes. El 89% de les famílies de l’Estat espanyol, segons la revista Criar.cat, publiquen informació sobre els fills i filles, un cop al mes de mitjana, malgrat que comporta, ja està demostrat, molts riscos. Publicar-ne el nom, l’edat, l’adreça, els gustos, l’escola on va, els llocs on estiueja pot permetre suplantar la identitat, desxifrar contrasenyes, accedir a comptes mitjançant les pistes obtingudes, entrar a robar quan no hi és la família… A més, les imatges o vídeos de menors (a la platja o en moments d’intimitat), poden ser utilitzats per a la pornografia infantil o, encara més comunment, la ridiculització i el ciberassetjament.
La novel·la Els nens són reis, de Delphine de Vigan, ens presenta, com les seues obres anteriors, situacions basades en casos reals i d’una actualitat frapant. En aquest cas, l’acció rau en la sobreexposició a les xarxes d’una parella de germans: Sammy i Kimmy, de 8 i 6 anys, que la mare principalment, però també el pare, enregistren cada dia, i diverses vegades, per alimentar el seu canal de Youtube. L’èxit desbordant fa que tinguen uns grans ingressos econòmics i en espècie, i que la pressió de les marques que els patrocinen augmente. Un fet delictiu, però, alterarà aquest ordre de les coses, i farà que haja d’intervenir la policia. Concretament s’ocuparà del cas una agent de la qual l’autora ens contextualitza la vida i la procedència social.
L’obra es mou entre el gènere policíac i el psicològic, especialment a la segona part de la novel·la, quan els nens protagonistes ja tenen una vintena d’anys, i acusen les moltes exigències de què van ser objecte durant la infantesa. També es contempla d’una manera crítica la figura de la mare. D’una banda, la mare dels infants, Mélanie, sobre la qual cau el pes de la crítica per l’exhibició, i alhora la seua pròpia mare que mai va respondre a les necessitats i a les aspiracions de la filla.
Una novel·la amb una trama sòlida, que enganxa i entretè, i que aporta informació de l’entorn digital, l’univers comunicatiu complex i massiu en què ens movem amb naturalitat i entusiasme, sense ser-ne conscients dels perills que implica i dels danys que pot infringir.
Els nens són reis
Delphine de Vigan
Editorial: Edicions 62
Traductor: Jordi Martín Lloret
Nombre de pàgines: 320
Primera edició: octubre 2022
Pvp: 20’90 euros
Delphine de Vigan (1966) viu a París, i ha publicat diverses novel·les. Basat en una història real va obtenir el 2015 diversos premis i va ser adaptada al cinema per Roman Polanski. Les seues obres han estat publicades en català per Edicions 62.
Imatge de l’article: https://blog.visitacostadelsol.com/es/sharenting-que-es
Temps de lectura: 2 minuts