Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Rafael Benavent Adrián, llicenciat en químiques, empresari i president del Consell Social de la Universitat Jaume I (1994-2013)
Senyor Benavent, Don Rafael, com era anomenat per part del personal del Consell,
Tot i que ja han passat uns quants anys des que vau deixar el càrrec de president del Consell Social de la Universitat Jaume I, m’és molt grat adreçar-me a la vostra persona, per recordar i constatar la magnífica disposició demostrada des de la vostra presidència cap a l’editorial acadèmica, encarregant-nos sota el finançament del Consell, l’edició d’obres d’una importància cabdal tant per a la institució com per a les comarques castellonenques.
La vostra passió pels llibres de què sempre heu fet gal·la i que no era requisit per a exercir com a president, es va concretar quan vau apostar decididament perquè el Consell Social patrocinara l’edició de qualitat d’obres d’autors propis de l’UJI que meresqueren la divulgació de les seues investigacions.
En primer lloc va ser amb la creació de la col·lecció “Athenea”, el 2001, on es van publicar els primers premis que atorgava el Consell Social, amb vint títols al mercat. El número 1 de la col·lecció va ser de Félix Hernández i Ignacio Morell, un estudi sobre l’aigua a Castelló i els reptes per al segle xxi.
Després d’aquesta primera iniciativa editorial, vau suggerir d’editar llibres en un estàndard de bibliofília, i una edició acurada al màxim, que van ser apreciats, i premiats, en l’àmbit universitari espanyol per la seua indiscutible excel·lència. El títol Suna e Xara. La ley de los mudéjares valencianos (siglos XIII-XV) va obtenir el 2010 el premi a la millor monografia en les àrees de Ciències Jurídiques i Econòmiques corresponent als XIII Premis Nacionals d’Edició Universitària, que vau recollir juntament amb Vicent Garcia Edo, a la Universitat de Santiago de Compostel·la, on va tindre lloc el lliurament, en el transcurs de l’assemblea de l’associació Unión de Editoriales Universitarias Españolas, entitat que convocava els guardons.
Així mateix, el 2010 vau facilitar la publicació del primer número de la reconegudíssima actualment col·lecció “Triunfos barrocos”, dirigida per Víctor Mínguez, en coautoria amb Inmaculada Rodríguez, Pablo González Tornel i Juan Chiva, que encetaria un seguit de llibres superbs, alguns d’ells coeditats per altres universitats i institucions, com la Universitat de las Palmas de Gran Canària, o la Biblioteca Centrale de la Regione Siciliana “Alberto Bombace” de Palerm.
I no podem deixar de mencionar un exemple més de la vostra col·laboració amb l’edició científica i de divulgació, com va ser l’inici d’un seguit de títols referents a les investigacions d’àmbit comarcal, que l’actual president del Consell Social, Sebastián Pla, ha volgut reprendre amb interès. Vam començar amb el volum coordinat per Juan José Ferrer Maestro, El arte rupestre en la provincia de Castellón, del qual recentment hem publicat una segona edició revisada i ampliada.
El tracte personal afable, que contagiàveu al vostre equip, format per José Muñoz, secretari del Consell, i Maria Pilar Porcar i, per damunt de tot, la confiança que vau dispensar a l’equip de l’editorial Publicacions de la Universitat Jaume I, com a eficaç transmissora de coneixements a la societat, encarregant l’edició de llibres extraordinaris, fa del vostre pas per la Universitat Jaume I una fita remarcable per a les edicions universitàries.
Amb satisfacció recorde el vostre període al cap del Consell Social, i amb cordialitat. Adeu.
Temps de lectura: 3 minuts