Carme Pinyana, editora de Publicacions de la Universitat Jaume I, a Rosalía Torrent Esclapés, catedràtica d’Universitat i directora del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés
Distingida prof. Torrent,
Benvolguda Rosalía,
em complau adreçar-vos aquesta carta epilogal, com a part de l’editorial de la Universitat Jaume I, per reconèixer-vos que ens hageu tingut en compte en la consecució d’una sèrie de projectes impulsats i dirigits per la vostra mà.
Revistes universitàries, com Asparkía o els Dossiers Feministes (esdevinguda més tard la col·lecció de llibres “Àgora feminista”), a més de l’excel·lent i reconeguda col·lecció d’investigació i traducció literària “Sendes”, avalada per l’Institut d’Investigació Feminista i de Gènere Purificación Escribano, han vist la llum, i el que és més important, han tingut una continuïtat al llarg de més de dues dècades gràcies a la vostra capacitat d’acció, d’organització i de dinamització del treball. Així com, i sense ànim d’exhaustivitat, les publicacions sorgides a partir de les exposicions de la Galeria Octubre de l’UJI, o la col·lecció de llibres “Disseny valencià XXI” que heu conduït, amb el professor Wences Rambla, i amb la col·laboració d’artistes i professionals del disseny, com ara Joan Callergues o Josep Porcar, formen part també del vostre haver i us deuen la seua existència.
A les qualitats mencionades de dedicació, esforç i influència, voldria destacar-ne una, que al meu parer us honora encara més. Em referisc concretament a l’actitud generosa que representa delegar l’execució de funcions i càrrecs, mantenint la responsabilitat última, el recolzament incondicional, i la presència constant quan ha calgut, i fins i tot la realització de tasques logístiques bàsiques. Amb la vostra empenta i acompanyament de molts anys han anat conformant-se autores com Juncal Caballero, Lidón Sancho, Marta Castanedo, Patricia Badenes…
He d’admetre, amb una certa recança, que l’exigència implacable en qüestions d’estètica, com és natural i comprensible, atesa la vostra especialització professional, en alguna ocasió m’ha trasbalsat un poc durant el procés d’edició d’alguns llibres de les col·leccions que supervisàveu. Proves i proves de cobertes, perquè no eren del tot del vostre gust, imatges noves, detalls i cromatismes, matisos subtils que, a ulls d’una editora, en ocasions, resultaven irrellevants o poc significatius, i que comportaven hores de feina i endarreriments, però que, sense dubte, contribuïen a millorar el llibre.
Així mateix, m’agradaria destacar que sempre m’ha colpit la seguretat i l’aparença contundent, suggestiva i segura que oferiu en els actes públics de presentació dels llibres o en l’enregistrament de vídeos, com el que es va fer en el vintè aniversari de la col·lecció “Sendes”. La fluïdesa en el discurs, la solidesa dels arguments expressats amb una dicció serena és una basa que feu servir amb destresa i que deixa bocabadades les persones que us escolten. I que aporta de retruc valor i prestigi als llibres editats per Publicacions de la Universitat Jaume I.
Per totes aquestes raons, per la vostra trajectòria científica i acadèmica, cultural i social, que no ha sigut fàcil, i per la implicació i l’interès i la disposició de publicar i acompanyar altres autores cap a l’editorial de la Universitat Jaume I, no tinc més que reiterar-vos un agraïment sincer i demanar-vos disculpes si en alguna ocasió he resultat impertinent o no he estat a l’alçada de les vostres expectatives. Tot i així, he de confessar-vos la satisfacció personal d’haver publicat un bon nombre de llibres importants, on heu estat present com a autora, coautora, directora o altres papers imprescindibles.
Distingida Rosalía, gràcies de tot. Ha estat una oportunitat d’aprenentatge i creixement que hageu confiat en Publicacions de la Universitat Jaume I per difondre les creacions pròpies o de persones que us mereixien confiança. Les vostres aportacions bibliogràfiques han estat valuoses, tant en el camp de l’estètica, el disseny, l’art… com del feminisme, i d’alguna manera me n’he sentit modestament, com a editora, còmplice. Fins prompte. Adeu.
Vídeo 20 aniversari col·lecció “Sendes”: https://www.youtube.com/watch?v=PCKr7hZZ37Y
Temps de lectura: 3 minuts