Sor Isabel de Villena, una pobra tancada?
“¿Pot una obra del segle XV considerar-se feminista? Sí, si n’acceptem com a definició la defensa de la dignitat de la dona. Naturalment, sense anacronismes: els feministes medievals no preconitzen conceptes com el dret a disposar del propi cos – el cos femení, el gran enigma de la medicina medieval –, ni el reconeixement polític […]. (xix) […] En l’obra de la nostra escriptora, en canvi, s’al·ludeix sovint a la natura virtuosa de l’ésser femení. A part de recordar-nos la disposició a l’amor, se’ns alliçona sobre la seua propensió a la pietat i la misericòrdia, a l’esperit de sacrifici i a la defensa de la veritat. (xx i xxi)”
Rosanna Cantavella. “Introducció”. Protagonistes femenines a la Vita Christi. Barcelona: La Sal, Edicions de les Dones, 1987
Elionor Manuel de Villena va nàixer l’any 1430, filla d’Enric de Villena i de Castella, noble de gran cultura i de producció literària en diverses matèries. Òrfena des de menuda viurà i s’educarà al Palau Reial de València amb la cosina, la reina Maria de Castella, esposa d’Alfons el Magnànim, qui feia vida a Nàpols.
L’any 1445 pren els hàbits i adopta el nom de Sor Isabel de Villena al monestir de la Trinitat de la ciutat de València, de l’orde de les clarisses. El 1463 és nomenada abadessa del convent, càrrec que exercirà fins a la mort, l’any 1490.
De la producció literària pròpia, escrita en català, se’n conserven dues obres: Vita Christi, una biografia de Jesús on les dones tenen un protagonisme absolut, publicada pòstumament l’any 1497 per iniciativa de la successora com a abadessa del monestir, Sor Aldonça de Montsoriu, i Speculum Animae.
La novel·la de Rosa Sanchis, guanyadora del premi Isabel de Villena-Ajuntament de València, relata en una cinquantena de capítols curts i fàcils de llegir, el que podia haver sigut la vida d’aquella monja culta, intel·ligent i ben considerada per la seua ascendència reial, que va mantenir una forta vinculació amb el món literari valencià de l’època.
Com l’autora mateixa comenta a l’annex, tant els noms com els fets que s’expliquen són autèntics i estan documentats, excepte uns pocs que enumera, com la suposada cerca de la mare que actualment és desconeguda, i que l’ajuden a conformar la trama íntima del personatge, i alhora a presentar l’entorn social d’aquell segle d’or valencià d’una manera simple i entenedora.
Mentre avança la narració, van apareixent fragments del llibre Vita Christi, adaptats per a la lectura actual, que ens acosten a aquesta obra referent de la literatura valenciana, on les dones tenen un paper predominant, i que li va valdre a Sor Isabel el qualificatiu de protofeminista.
Una novel·la dinàmica i àgil, a mig camí entre la història i la ficció, que ens trasllada a una època gloriosa del nostre passat.
Isabel escrigué lo llibre
Rosa Sanchis i Caudet
Pàgines: 264
ISBN: 9788413581606
Format: 15 x 23,2 cm
PVP: 19’95 euros
Més info sobre Sor Isabel de Villena:
Rosa Roig, https://www.diarilaveu.com/veu/48024/isabel-de-villena-5.000-paraules-per-a-una-lletra-de-batalla
Toni Picazo, http://illadelpensament.blogspot.com/2013/03/sor-isabel-de-villena.html
Temps de lectura: 2 minuts