Agafa llapis i paper.
1. Apunta l’última pel·lícula que hages vist on una o més dones siguen les protagonistes. Atenció: no on siguen la nóvia guapíssima, intel·ligent i perfecta del protagonista que es passa la pel·lícula segrestada, sinó la protagonista de veritat, l’encarregada de l’inici, del nuc i del desenllaç. Pots fer-ho? Apunta’t 1 punt.
2. Apunta’t entre cinc i deu pel·lícules que hages vist al llarg de ta vida que acomplisquen les característiques anteriors. No, no li val Superman, encara que Lois Lane puga molar molt. No, tampoc s’hi valen els sis primers episodis de La guerra de les galàxies, però si el VII i fins i tot Rogue One. Ja tens mínim cinc? Costa, eh? No mires en Google, garrulo. Bé, pensa-t’ho cinc minuts més i deixa-ho estar. Apunta’t 1 punt per cadascuna.
3. Coneixes Little women (Donetes) de Louisea May Alcott? Apunta’t 1 punt. Has vist la pel·lícula o llegit el llibre? Apunta’t 1 punt de cada. Independentment de si et va agradar o no, entens el seu valor històric i social? Apunta’t 2 punts.
4. Has vist Orgull i prejudici? Apunta’t 5 punts. Consideres que és una bona pel·lícula? Apunta’t 10 punts. Has llegit el llibre? Apunta’t 30 punts.
5. Sembla que Sara Hyland (filla major de Modern Family) protagonitzarà una pel·lícula sobre una jove òrfena que un dia decideix lluitar contra el mal que infesta la seua ciutat i convertir-se en superheroïna aprofitant la seua gran herència. La veuries? Sigues sincer amb tu mateix. Si sí, suma’t 1 punt. Si no, quasi es pot entendre, però no et sumes res.
6. Has anat alguna vegada a una taula rodona sobre ciència/història/sèries i has pensat «caram, no han pogut trobar ni una sola dona per a participar en aquest debat»? Si és així, apunta’t 5 punts.
7. Pensa l’últim festival de música que anares i apunta’t un punt per cada grup de música femení o cantant dona que formara part del cartell. Sí, sé que això no és culpa teua… Però fes-ho igualment.
8. Has vist Stranger Things? Què xula, eh? Eixos quatre xiquets tan intrèpids ajudant a eixa xiqueta tan estranya. L’hauries vist si t’hagueren dit que es tractava d’una sèrie amb quatre xiquetes ajudant el seu amic raret? Sinceritat! Si la resposta és que sí, 1 punt. Si la resposta és que no, doncs okis.
9. Segur que ets fan de Joc de Trons. Imagina’t que a partir d’ara, en lloc de mamelles, soles es vegeren membres virils. El penis de Jon Snow, el penis de Tyrion Lannister, el penis de Hodor. Etcètera. Opcions:
Continuaries veient la sèrie sense més. Doncs et sumes 1 punt.
Continuaries veient la sèrie però pensaries que s’ha tornat la cosa un poc gay. Doncs et restes cinc punts.
Continuaries veient la sèrie, però hauria perdut part de la gràcia. Doncs okis.
10. Has vist alguna vegada a Pablo Motos entrevistant una dona? Has sentit una profunda vergonya aliena en el procés? Et pots apuntar 10 punts.
11. Saps el nom real de la Vídua negra de Els Venjadors? Apunta’t 5 punts.
12. Nomena 10 escriptores que conegues. Ja? 10 punts tens. Resta-te’n un per cada escriptora que no has llegit.
13. La pel·lícula del punt número 5 ni s’està rodant ni se rodarà mai (que jo sàpiga). És l’argument de Batman però amb una dona. Si ets fan de Batman i abans has respost que no la veuries, resta’t 7 punts, un per cada peli de Batman que hi ha hagut des dels anys 90 (sense comptar les últimes de la saga). Si ets que senzillament te la repamplimfen els superherois, no perds cap punt.
14. Vinga, et done un cop de mà amb la pregunta número 2:
Has vist Tomàquets Verds Fregits? 1 punt.
Has vist Contact? 1 punt.
Has vist Frida? 1 punt.
Has vist Persèpolis? 1 punt.
Has vist El diable vesteix de Prada? 1 punt.
Has vist Volver? 1 punt.
Has vist Mulan? 1 punt (i no li val apuntar-se ara totes les de Disney; soles compta Mulan).
Has vist Los Otros? 1 punt.
Has vist El Orfanato? 1 punt.
Has vist alguna de Els Jocs de la Fam? 1 punt per tota la saga, perquè puff.
Veus com n’has vist més de les que pensaves? El que passa és que amb tanta pel·li amb senyors a l’any és difícil processar les excepcions.
15. Llig aquesta definició de Lolita.
«Un llibre sobre com una joveneta sedueix el seu padrastre i tots dos tenen un apassionat romanç».
Hi estàs d’acord?
Sí?
Acabes de perdre tots els punts i t’hauries de replantejar la vida.
Quants punts tens? 0, 15, 30? La veritat és que ni jo mateixa m’ha parat a comptar-los i tampoc vaig a fer-ho. Com dirien els anglesos… I was trying to make point (ha)! Així que no et preocupes, que no et vaig a dir ara que ets un masclista per no haver llegit mai la Jane Austen o per no adonar-te que clarament l’última entrega de Mad Max té com argument la destrucció del patriarcat. Però si et diré dues coses:
La primera és que la ficció és un reflex de com vivim, entenem i gestionem la vida i per tant, l’absència, menyspreu i fins i tot maltractament de les dones en ficció és (altra) prova irrefutable que vivim en una societat misògina que ens prefereix calladetes, ens pensa incapaços i ens vol cosificades per a esmicolar-nos en mi pedaços quan ens atrevim a obrir la boca. I una manera de contrarestar-ho, precisament, podria ser lluitar també per aquest front, llegint veus que mai no has llegit, veient pelis que mai no has vist, i també mostrant-te crític amb aquella ficció on les dones podrien ser substituïdes per un flexo de l’Ikea i l’acció continuaria igual. Si penses que les dones no són capaços de divertir, emocionar, o fer patir, doncs ha arribat el moment de canviar eixa perspectiva, perquè fa pudor a ranci des d’aquí.
I la segona és que…
Orgull i prejudici és una gran pel·lícula, home! T’ho dic de tot cor. El llibre està bé, però ai, la peli! Uns plànols, un ritme, uns metàfores visuals! Et pixes damunt del goig que fa tot. De fet, el director ho va fer tan bé amb aquella pel·lícula des d’aleshores no n’encerta cap. I la raó per la qual no l’has vista és perquè no te l’han venuda, perquè és una peli de ties, una chick-flick i tu el que has de veure és la versió número cinquanta-cinc que han fet d’Spiderman aquesta dècada, no una història d’amor.
I sí, a les ties ens agrada aquesta peli, i ens agrada pel rerefons social i proto-feminista, per les relacions fraternals i d’amistat entre les protagonistes, per l’absurditat de la societat que representa i sí, també per la història d’amor. I és que és ben bonic veure a dos éssers humans enamorar-se en la gran pantalla! Sobretot quan ambdós són tractats com això, éssers humans.
Temps de lectura: 6 minuts
Hahaha! Un escrit ben pensat.
Gràcies, Shaudin! M’alegre que t’haja agradat 🙂