A finals dels anys 80 va ser aclamada una sèrie televisiva nord-americana Thirtysomething (1987-1991), en la qual una parella que ja havien fet els trenta, Hope i Michael, i el seu cercle d’amics, tots ben qualificats i preparats, miraven de portar endavant les seues vides professionals i personals, resistint-se a abandonar la joventut. Aquestes sitcoms han anat encadenant-se amb noves produccions més actualitzades però amb esquemes semblants com les exitoses Friends (1994-2004) o The big bang theory (2007-2019).
Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975), historiadora de l’art de formació, amb el seu tercer llibre publicat en l’editorial Periscopi, Dolça introducció al caos (2020) hi torna a fer una passejada pels mateixos tòpics humans que han d’acarar els joves d’una classe benestant en la nostra societat i en el segle que vivim, en aquest cas centrat quasi exclusivament en la decisió de la maternitat/paternitat a la qual s’enfronta la parella protagonista, Marta i Dani, fotògrafa, i escriptor i guionista de sèries televisives, respectivament.
Tot i que com s’ha dit el nucli de la trama és si porten avant l’embaràs o no aquesta parella en concret, també apareixen altres temes com la precarietat laboral que pateixen els joves actualment, la falta al·licients, la necessitat d’haver d’eixir a l’estranger… i una certa matrofòbia, que també és en un seguit de novel·les contemporànies com les de Rosa Calafat (I la mort tindrà el seu domini: https://descriu.org/la-vida-morta/), Chloé Exposito (Boja: https://descriu.org/els-7-dies-que-vam-viure-perillosament/), Eva Baltasar (Permagel: https://descriu.org/la-suicida-esteta/), Maria Escalas (Sara i els silencis: https://descriu.org/infidelitat-partitures-quimio-i-bones-amigues/), Anna Punsoda (Els llits dels altres: https://descriu.org/la-mare-de-deu-del-claustre-de-solsona/)… on mares depressives o excessivament dominants, acaben per dificultar l’assumpció del rol de maternitat en les filles, o per potenciar la figura del pare, present o enyorat.
Amb el seu estil intimista, “prosa delicada i harmònica d’alta intensitat emocional” en paraules de l’editor, Marta Orriols ha construït una sitdram, d’argument excessivament focalitzat en una sola parella, i en un dels conflictes de la complexitat humana.
Dolça introducció al caos
Marta Orriols
Editoria Periscopi
Data de sortida: Agost del 2020
ISBN: 978-8417339-49-4
Enquadernació: Rústica
Format: 140×210 mm
Núm. de pàgines: 256 pàgines
Preu: 17,50 euros
Ressenya de Carme Pinyana: Aprendre a parlar amb les plantes (Periscopi, 2018). https://descriu.org/anatomia-duna-soledat/
Imatge: Portada del disc de Clàudia Cabero, Melic.
Temps de lectura: 2 minuts