Lolita Bosch (Barcelona, 1970), novel·lista i activista per la pau que també fa literatura infantil i juvenil, assaig i edita antologies, va guanyar el Premi Roc Boronat 2016 amb aquesta, suposada, novel·la que en realitat és una reflexió literaturitzada, amb més realitat que ficció, de l’assetjament escolar que pateixen molts alumnes menors d’edat, conegut com a bullying.
A partir de l’explicació d’uns quants casos concrets, i des de la pròpia experiència de l’autora d’haver-ne sofert, la motivació del llibre s’articula en difondre les situacions i actituds, tant dels torturadors com de les víctimes, i dels que ho han tolerat, tant si són alumnes com professorat, i fins i tot parents.
Els casos, les dades, les xifres, les conseqüències, i les històries de vida que presenta Lolita Bosch en definitiva van encaminades a fer passes per ajudar a erradicar aquest fenomen del qual queden seqüeles a qui el pateix per sempre més. Trenta anys després encara manifesta l’autora que perdura la ràbia i la soledat d’haver-se sentit vençuda i humiliada de manera constant i sistemàtica durant quatre anys seguits quan era adolescent.
Cap al final de l’obra, s’exposen informacions concretes: per considerar-se bullying ha de durar com a mínim un any; un de cada quatre alumnes en pateixen, és una de les cinc causes de suïcidi, hi ha una immensa quantitat de pàgines web d’odi, l’ús del mòbil per perpetrar les agressions és massiu, el modus operandi dels assetjadors és pautat: sempre en grup (que amb els “toleradors” com a col·laboració necessària, esdevé “un exèrcit”) i de la víctima: sempre una persona sola, i amb alguna vulnerabilitat. És el “tots contra un”, l’odi unànime que restableix el vincle comunitari.
Aquesta obra, amb un estil directe i àgil pensada per sensibilitzar, resulta corprenedora per la sinceritat que transmet, i per mostrar l’esforç que requereix continuar avant en unes condicions tan demolidores, i a una edat tan complicada. Tot i que aquest tema ja ha passat a l’agenda dels protocols escolars, encara sura una certa sensació, com diu l’autora, banalitzadora, que se’n fa un gra massa, i que de vegades només són brometes sense importància, i que és la víctima qui no sap encaixar-les.
Potser sí que és lectura convenient per a alumnat adolescent, però també per a professionals i pares i mares.
coberta
LA RÀBIA
Lolita Bosch
Gènere: Ficció
Data de publicació: 16/05/2016
Edició: Segona
ISBN: 9788416743018
Format: 14,8 x 23,3 cm
Enquadernació: Tapa tova amb solapes
Info de l’editorial: http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/925/la-rabia
Entrevista a l’autora: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/lolita-bosch-el-bullying-empitjora-i-es-constant/video/5603137/
Ressenya d’una adolescent: http://llenguadegat.blogspot.com/2017/03/la-rabia-lolita-bosch.html
Imatge de l’article: https://valenciaplaza.com/el-llarg-viatge-de-nanuq-i-premi-enric-solbes-dalbum-il-lustrat
Temps de lectura: 2 minuts