Invisibles és un títol recurrent per a obres d’art (exposicions, novel·les, pel·lícules…) que palesa actituds o situacions de diversitat que la societat no accepta i contra les quals actua de manera agressiva, i conseqüentment, obliga a amagar.
Laia Pitarch Centelles (Les Useres), gratuada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, acaba de publicar en la col·lecció “Educació” de la Universitat Jaume I, aquest material didàctic sobre la dissidència sexual, i concretament sobre les dones lesbianes i bisexuals durant el règim franquista.
La part final del treball ofereix uns materials en forma de textos i gràfics a partir d’històries de vida per facilitar la comprensió dels processos històrics i possibilitar que els estudiants empatitzen amb aquelles persones que les narren.
Aquest interessant projecte pedagògic, en forma de guia, pretén sensibilitzar l’alumnat sobre les diverses maneres d’estimar, desitjar, viure el plaer i el gènere, i en definitiva acabar amb la violència cultural que comporta el sistema heteropatriarcal. Al capdavall, aquest material per a l’assignatura d’Història proporciona eines al professorat per a treballar l’educació afectivosexual des del contingut curricular i promou la recuperació de la memòria històrica del col·lectiu LGTBIG+. Un objectiu absolutament necessari en els temps actuals, per molt que semble increïble.
Títol: Les invisibles. Educació afectivosexual des de les ciències socials.
Autoria: Pitarch Centelles, Laia
Pàgines: 62
Edició: 1 (2019)
Preu: 12,00 €
Col·lecció: Educació Núm. Serie: 23
ISBN: 978-84-17429-88-1
Compra i consulta l’índex: http://www.tenda.uji.es/pls/iglu/!GCPPA00.GCPPR0002?lg=CA&id_art=1738
Imatge de l’article: Invisibles, Jaume Plensa
Temps de lectura: 1 minuts