En la nostra societat, on una bona proporció de joves és capaç d’arribar a la universitat –es calcula que entre el 30 i 40 per cent de la població menor de seixanta anys té estudis superiors– no tothom encerta a la primera el seu camí, és a dir, no desenvolupa la seua vocació, eixa inclinació natural a un estat, una professió, un art o una carrera.
Rita, la protagonista de la novel·la Les calces al sol, amb vint-i-tres anys i la carrera de Psicologia a punt d’acabar, només pendent d’aprovar l’anglès, sense ser-ne massa conscient, es veu fent d’au-pair als Estats Units d’Amèrica. No sap ni per què ha estudiat per a psicòloga, ni què li agrada, ni a què pensa dedicar-se, i es troba de sobte, amb un caos mental i la seua poca preparació (reconeix que no ha acabat de llegir ni un sol llibre), al càrrec de tres germanets que, com els seus pares, gaudeixen d’un coeficient intel·lectual superior a l’habitual, uns hàbits culturals superbs, i uns coneixements extraordinaris en totes les àrees del saber. Com es podia esperar, les situacions que haurà d’afrontar Rita són sorprenents, i sovint hilarants.
L’any que viurà a Atlanta, capital de l’estat de Georgia, amb la “Big Bang Family”, tots cinc genis indiscutibles, Rita, que és una mena de Bridget Jones dels Pirineus, maldestre, però viva, simpàtica, i ràpida a reaccionar, aprendrà no només la llengua anglesa, sinó que el seu desori vital s’enriquirà amb tota classe d’experiències socials, i també sentimentals i sexuals.
Regina Rodríguez reconeix que la coincidència amb la realitat “no és mera coincidència”. Fets, anècdotes, relacions… han estat experimentades en primera persona. Fins i tot les seues inicials, R. R., són les mateixes que les de la protagonista.
Estem davant d’una obra senzilla, lineal, ben escrita, amb recursos literaris encertats i alguns girs poc previsibles, i a estones divertidíssima –en especial quan es fa evident el desconeixement de l’anglès de Rita, i les seues entremaliadures que la posaran en més d’un embolic. A més, hi ha un homenatge als lligams familiars sòlids, i en el seu cas, amb especial menció a la iaia, que té un paper molt rellevant en la trama.
Una comèdia romàntica, lleugera, entranyable i propera, escrita el 2007, que palesa que sovint per a trobar-nos, abans ens hem perdre, i posa de manifest (ja ho han fet altres, com Marta Orriols, Roser Vernet…) la importància de la terra, de la llengua, de la família… i de tornar-hi. Com s’exemplifica a l’obra, prendre’n distància, airejar-se, sol afavorir un procés de maduració que, en definitiva, ens ajuda a centrar-nos en la vocació, en la vida.
Regina Rodríguez Sirvent (Puigcerdà 1983), graduada en Psicologia. Després de treballar-hi durant un any va veure que no era la seua vocació i va marxar a viure fora per a trobar-la. A la tornada ha fet cursos de guió de cinema i de creació literària a l’Ateneu Barcelonés. Aquesta és la seua primera novel·la, publicada el 2023, que ha resultat un èxit de vendes, amb mé de 30.000 exemplars venuts. Ha guanyat el premi per votació popular de l’Illa dels Llibres.
Les calces al sol
Editorial la Campana
Tapa dura
2023
474 pàgines
21’95 euros
Imatge de l’article: https://www.clubrci.es/au-pair-in-america-entrevista/
Temps de lectura: 2 minuts