«Tan sols quan saps qui ets i com et defineixes pots començar a construir el camí cap a on vas, a diferenciar el que està bé del que està malament, el que acceptes i el que rebutges.»
Míriam Hatibi
Un llibre sempre té traces personals de qui l’escriu. Al cap i a la fi, són les seves històries, pensament i experiències. Mira’m als ulls: no és tan difícil entendre’ns, de Míriam Hatibi, no és una excepció. A través de les pàgines descobrim molt sobre l’autora, les seves vivències i sobre la seva percepció de la societat. És per això que es converteix en un llibre molt necessari.
Míriam Hatibi (Barcelona, 1993) és una activista i analista de dades catalana. Des del 2014 és la portaveu de la Fundació Ibn Battuta. Arran dels atemptats de Barcelona va sortir als mitjans a reivindicar una visió menys estereotipada de la comunitat musulmana. L’any 2017 va treure el seu primer llibre, Mira’m als ulls: no és tan difícil entendre’ns, on exposa el seu punt de vista com a catalana, musulmana i filla de pares migrants.
El llibre de Hatibi ofereix una visió molt personal sobre els prejudicis de la societat, els estereotips als quals s’ha d’enfrontar la comunitat musulmana i el racisme al que es veuen exposats dia rere dia, tant al carrer com a les xarxes socials. La seva mirada és viva, intel·ligent i molt aguda, amb un sentit de l’humor vibrant que embelleix els capítols i fa que la lectura sigui fluida.
Mira’m als ulls és especialment recomanable per aquelles persones que vulguin tenir una visió més completa de la societat a través d’un punt de vista que els mitjans de comunicació passen per alt. La falta de representació i de presència de musulmans en debats i tertúlies polítiques i, fins i tot, en sèries de ficció ha portat al fet que en tinguem molt poc coneixement i una percepció carregada d’estereotips i desinformació. Hatibi defensa que la presència de musulmans, no només en debats sobre racisme, religió o terrorisme, sinó en tota mena de temes, és important. Formen part de la societat i la seva aparició com a experts en altres temes ajudarà a normalitzar la seva presència en els mitjans i en la societat.
El seu llibre és un punt de partida per un diàleg necessari. L’autora fa una desconstrucció dels estereotips racistes i sexistes amb els quals s’ha hagut d’enfrontar tota la seva vida i defensa la pluralitat d’identitats en una persona a través de les diferents facetes d’aquesta, i com elements com el país d’origen o la religió poden marcar a algú de per vida.
En una societat on la polarització cada vegada es fa més evident, Mira’m als ulls és una aposta pel diàleg i per la reconciliació d’identitats que es consideren oposades tot i no ser-ho. És una aposta per la convivència i l’entesa mútua. Les reflexions de l’autora sobre la identitat són interessants, en parla des de la seva experiència i l’evolució personal que ha tingut en aquest àmbit. És una introspecció sobre la construcció d’un mateix, constant i continua, i dels dubtes que poden sorgir. Especialment quan certes etiquetes són vistes com a oposades o en desacord tot i la possibilitat de la coexistència.
M’agradaria destacar el capítol on parla dels atemptats de Barcelona del 2017. Allà narra la cruesa de les vivències d’aquell dia, i també el perquè de l’entrevista que va acceptar fer a TV3:«Quan no parles, parlen per tu, i no volia arribar a aquesta situació […]. Penso que, aquella nit, els musulmans havíem de prendre la paraula, posar de manifest en quin costat estàvem, no deixar que ens segrestessin la religió». Però, a la vegada, també menciona els dubtes que li genera haver de sortir a la televisió per explicar allò evident: que els actes d’uns radicals no defineixen tots els practicants d’una religió.
És un llibre molt personal, amb el testimoni directe de l’autora, que il·lustra les anècdotes amb vivències pròpies i ho converteix en una mirada diferent a la que estem acostumats a veure. Per tot això, crec que el llibre de Míriam Hatibi és una lectura recomanable per aportar un punt de vista diferent sobre la societat actual i preguntar-nos què podem fer per millorar-la i no caure en els estereotips racistes.
Títol: Mira’m als ulls: no és tan difícil entendre’ns.
Autora: Míriam Hatibi
Any de publicació: 2018
Editorial: Rosa dels Vents
ISBN: 978-84-16930-47-0
Preu: 15,90 €
Temps de lectura: 4 minuts