La tria d’un bon llibre no sempre és casual o ajustada, sinó que obeeix a altres raons que no necessàriament han de coincidir amb les de la resta. Amb el propòsit de no condicionar-ne la lectura, però sí de justificar-la, cal establir alguns motius, ni que siguen 8.
Títol: Dones valencianes que han fet història
Text: Sandra Capsir i Maria Viu
Il·lustracions: Naranjalidad; Eli M. Rufat; Raquel Guerrero; Tres Voltes Rebel.
Bromera (Àlbum il·lustrat, 51): Alzira, 2018
+12 anys
72 pàgines
ISBN paper: 9788490269145
Preu: 17,95 euros
Sinopsi editorial: Científiques, inventores, esportistes, músiques, pintores… Al llarg de la nostra història, moltes dones que han nascut o viscut en algun punt del territori valencià han deixat una empremta inesborrable gràcies al seu talent, esforç i tenacitat.
Cada pàgina d’aquest llibre pretén despertar la curiositat per continuar indagant la vida i l’obra de dones que ens han deixat un llegat excepcional digne de ser recuperat.
1. Un llibre esperat, inesperat, necessari i molt complet.
Hi apareixen fins a trenta dones valencianes que han viscut en diferents segles al nostre territori, que han desenvolupat tasques de renom imprescindibles per a la construcció sociocultural d’una comunitat i que, de la mateixa manera que ocorre amb altres persones del mateix gènere i arreu del món, han estat injustament silenciades, oblidades i, fins i tot, negades.
De segur que ens resulta molt coneguda Isabel de Villena per la seua condició d’escriptora, religiosa i filla natural d’Enric de Villena, que es va criar a la cort de Maria de Castella. Altres noms també ens resulten molt familiars, com la cantant de copla Concha Piquer o la metgessa i especialista en oncologia Anna Lluch.
2. La visibilitat de la dona com a motiu literari.
Són una realitat els esforços que, recentment, estan impulsant institucions, diversos col·lectius i diferents persones a nivell individual per donar a conéixer la tasca de dones de totes les èpoques, edats i condicions en tots els àmbits de la societat i la cultura. En aquest cas, ens trobem amb un llibre de tapa dura i exquisitament il·lustrat que recull fins a trenta dones valencianes que mereixen passar a la història.
3. Des del silenci fins a l’homenatge més sentit.
Considerades ara extraordinàries i imprescindibles, en el seu temps, aquestes dones no van gaudir del reconeixement que mereixien. En el llibre, es presenta la biografia de dones a través de textos breus de caràcter divulgatiu i fàcils de llegir que conviden a voler saber-ne més.
Hi trobarem perfils de tot tipus: científiques, artistes, esportistes, inventores. etc. Ara tenim l’oportunitat de conéixer un llegat, i també de recuperar-lo, com va dir Virginia Woolf, l’escriptora britànica que va reclamar un espai, una habitació pròpia perquè la dona desenvolupara les seues inquietuds artístiques:
M’atreviria a aventurar que Anònim, que tants poemes va escriure sense signar-los, era sovint una dona.
4. Les autores del llibre són dos dones conegudes en el món editorial i en les lletres al nostre territori.
Sandra Caspir Maiques i Maria Viu Rodríguez duen a terme diferents projectes i altres tasques a Edicions Bromera. Arran de la publicació d’aquesta obra, escrita a quatre mans, totes dues han fet diversos actes de presentació i han explicat detalls sobre la selecció de les heroïnes i del procés de creació del llibre. Per exemple, van destacar que hi ha tantes dones il·lustres valencianes que podrien editar més llibres.
En paraules seues:
… el missatge és que tu, xiqueta, pots ser el que vulgues i tu, xiquet, has de saber que qualsevol xiqueta pot ser el que vulga, igual que tu. I per a normalitzar la igualtat d’oportunitats havíem d’incloure exemples de dones actuals, que ara estan fent història.
[…]
… que la societat valenciana (els xiquets i xiquetes, els joves i les joves i els adults) ja tenen un llibre amb dones valencianes que han segut referents per la seua aportació a la societat. És un llibre que pot plantejar el debat i la recuperació de la memòria de les dones que han fet aportacions a la societat i que l’han fet millor.
5. Les il·lustracions són molt colpidores.
I estan a càrrec de quatre il·lustradores també dones i valencianes: Naranjalidad (Elena Just Castillo), Eli M. Rufat (Lucrezia Bori, Concha Piquer, Ana Cross Stotter, Chantal Ferrer Roca o Pilar Mateo), Raquel Carrero (Manuela Ballester, Juana Francés, Dolores Cortés) i Tres Voltes Rebel (Anna Montaña Gimeno, Isabel-Clara Simó).
6. Una lectura dirigida a tots els públics i que no passarà de moda.
Una proposta molt suggeridora que fa pensar en un viatge en el temps. Una ullada a la història en clau femenina, de qualitat i amb figures endèmiques. Una passa més per foradar el sostre de vidre.
7. Un fragment.
La nostra protagonista tenia una professió poc usual entre els romans. Poc usual per a una dona, per descomptat: era l’ama d’un taller on es treballava el marbre per a fer làpides, estàtues i aquella classe de coses clàssiques. En aquella època, això era un bon negoci. Imagina’t: a banda de l’afició dels romans als retrats i a les escultures, als aqüeductes i a les columnes commemoratives, el marbre s’usava fins i tot per a escriure-hi damunt! I sort que era així, perquè si les inscripcions que parlen d’ella s’hagueren fet en paper, hui en dia no en quedaria ni rastre.
Víria Acte (Roma, segles I-II)
8. El booktràiler.
Imatge: símbol poder femení
Temps de lectura: 4 minuts