Al segle XIX s’inicia la història contemporània, amb els sotracs econòmics i polítics coneguts de tothom com la Guerra del Francès, el desenvolupament industrial, l’engegada del capitalisme feroç, la migració incessant de població rural cap a les urbs, l’acció política activa i transgressora, les revoltes populars…
La novel·la Sota terra, d’Elena Gavarró i Buscà, situada en la segona meitat del XIX, en 157 pàgines fa un repàs a totes aquestes circumstàncies, mentre relata un fet criminal ocorregut a Sarrià, essent un poble encara no conurbat amb Barcelona. Jofre, un noi lliurat en nàixer perquè siga pujat per una tia fadrina benestant, es comporta de manera estranya ja de menut, sempre solitari, submís amb la família, però que anirà perfeccionant unes tendències sàdiques, assajades primer amb els animalets del bosc.
Tot i la reiteració innecessària de situacions i expressions, que es remata a l’última frase del llibre “els soterranis que s’amagaven sota terra”, pura obvietat, l’obra retrata un panorama definit de la societat, rural i urbana, i les aspiracions i dificultats de l’època. I sobretot, posa de manifest que, aleshores i ara, la violència exercida contra les dones pot quedar impune, precisament amb l’argument viciós i pervers de no “exposar” encara més la víctima a una situació humiliant, atès que indubtablement quedarà palés que ella mateixa, volent o no, va provocar l’agressor.
I la justícia, aleshores i ara, sota terra, i prenent-hi part.
Elena Gavarró i Buscà (Barcelona, 1968) és llicenciada en Filologia Catalana, ha impartit classes i ha estat correctora i traductora. Sota terra és la seua segona novel·la, amb la qual va guanyar el XXVI Premi Joan Marquès Arbona de narrativa Vall de Sóller 2018.
Sota terra
Elena Gavarró i Buscà
Edicions Documenta Balear
ISBN 978-84-17113-55-1
2019
157 pàgines
Pvp 14 euros
Imatge de l’article: Courtney Kenny Porto
Temps de lectura: 1 minuts