Els anys setanta eren temps que auguraven canvis, la modernitat ja guaitava, fins i tot a les zones rurals. El mític Seat 600 es va deixar de fabricar. A la TV només hi havia 2 cadenes, i la gent feia vida i gaudia de l’oci al carrer. El turisme de platja batia rècords, venien alemanys i francesos a passar l’estiu a la mar. I la moda hippy i els pantalons de campana es feien lloc a l’armari.
El món patia sotracs com el colp d’estat de Pinotxet a Xile; la derrota dels Estats Units en la guerra de Vietnam; i la victòria d’Israel en la del Yom Kipur, que provocaria més tard que els països àrabs duplicaren el preu del petroli, i una greu crisi mundial. I la violència continuava a Irlanda del Nord.
Al pickup i a la ràdio sonaven grups de gran èxit com Los Mustang, Juan Pardo, Los Puntos, Juan Bau, Tony Ronald, Los Diablos… i els eterns Duo Dinámico, Raphael i Julio Iglesias. I ja hi arribaven artistes que, amb el temps, es convertirien en immortals: David Bowie, Bob Marley, Mike Oldfield, The Who o Pink Floyd.
L’economia local, en una comarca com l’Alcalatén, a les terres de Castelló, despegava amb força arran d’una accelerada industralització del sector ceràmic que alteraria la vida i les ocupacions de la gent.
En la novel·la Casada i callada d’Emma Zafón, la protagonista narra la seua història, entre Llucena i l’Alcora en aquests temps. Nascuda en una família senzilla, son pare és forner del poble, es veu capacitada per formar-se i il·lusionada en treballar. Recolzada pels seus pares, estudia la carrera de magisteri i exercirà de mestra. Es casa enamorada i té 2 fills, Odile i Marc, i haurà d’assumir amb certa resignació el que representen les dues jornades de les dones: la laboral i la domèstica. Però amb el temps, la decepció es fa patent, i no tolerarà segons quines situacions al si de la llar, cosa que la farà prendre decisions difícils, especialment dures en un entorn rural, on el patriarcat actua amb més pressió que a les ciutats.
L’autora fa servir una redacció fluïda i propera que aporta agilitat i innegable interès a la novel·la. Com ella mateixa comenta, el paisatge i les circumstàncies són reconeixibles per a lectores i lectors actuals. Utilitza un llenguatge propi de la zona, amb la introducció d’expressions i dites locals, i algun castellanisme, a més de referències a la rondallística tradicional del territori, la gastronomia, les festes i els costums que aporten vivesa i nodreixen el relat.
En paraules de l’autora, la novel·la és un homenatge a aquesta generació de dones, que fins i tot en “temps moderns”, a la segona meitat del segle XX, es veien comminades a treballar fora de casa, i alhora eren captives de la família i dels preceptes socials i els manaments religiosos.
La novel·la d’Emma Zafón impacta per la senzillesa en la narració d’uns fets corrents i acceptats per la societat que, en realitat, són inadmissibles. Tot i els avenços, el paper de les dones no s’ha vist millorat substancialment per la modernitat, era (i és) una estafa.
Emma Zafón (Llucena, 1987) és periodista. Ha treballat a diverses redaccions del País Valencià, Catalunya i Aragó, i actualment és tècnica de Comunicació a l’administració pública. Ha publicat, juntament amb el DJ Chimo Bayo, la novel·la No iba a salir y me lie (2016), sobre la ruta destroy valenciana. Col·labora periòdicament amb El Salto Diario i Valencia Plaza, on centra part de les publicacions entorn de la identitat, el país i el gènere. Casada i callada és una de les novel·les candidates al Premi Omnium, que ha d’escollir la millor novel·la de l’any 2023 escrita en català.
Casada i callada
Editorial: Editorial Empúries
Col·lecció: EMPURIES NARRATIVA
Nombre de pàgines: 200
Pvp: 18’90 euros
Imatge de l’article: El no fet, d’Àngels Ribé, 1977 (del tríptic El no dit, el no fet, el no vist)
Més info de l’editorial: https://www.grup62.cat/llibre-casada-i-callada/381029
Temps de lectura: 3 minuts