El facet, una ars amandi medieval, Rosanna Cantavella (Publicacions de la Universitat de València-IIFV-Abadia Montserrat, 2014)
“Mas si no vols per ventura
d’aquestes coses aver cura,
e vols ésser anamorat
e en amor de fembres dat,
e conexs que més t’à a profit
que en so que dessús ay dit,
comensaràs axí d’aymar
axí con aycí vull eu dictar.” (vv. 352-359)
El Facet és un manual de cortesia i d’urbanitat i ars amandi, considerat com “la més extensa art de seducció de la cultura catalana baixmedieval, i una de les més interessants de l’Europa cristiana” segons l’autora de l’estudi, la professora Cantavella. Una reelaboració ampliada i traduïda al català, al segle XIV, del poema llatí Facetus “Moribus et vita” , que juntament amb el Pamphilus constitueixen les dues obres erotodidàctiques (per a homes joves) més importants del segle XII, però al llibre se’n mencionen moltes altres. Està format per 1742 versos, i només se’n conserva una còpia, el manuscrit F, de la biblioteca de Carpentràs, poble situat a un centenar de quilòmetres al nord de Montpeller.
La fantàstica edició i l’estudi detallat que fa la catedràtica de la Universitat de València, Rosanna Cantavella (Vila-real, 1957), tan documentat i alhora tan amenament redactat, fa que es puga llegir com a literatura d’oci.
A l’estudi introductori, i la glossa que fa dels versos, explica tants costums amatoris i socials medievals que aprens sense parar. Remarca, per exemple, que n’eren objectius exclosos de la “cacera” amorosa les casades, les monges i les prostitutes (tant les putanes, com les publicanes); o que no és el mateix fembra que dona; o també quina diferència hi ha entre enamorat i drutz. Comenta que cal diferenciar clarament entre la fornicació simple i qualificada (violació, adulteri, concubinat…); relata les successives etapes de la seducció, incloses la necessària expressió de lloances i ofereix paraules textuals per a convèncer a la destinatària (“Si eu avia lenga d’asser /…/ e la mar tinta exament / e les steles foren mans / e lo cel fos pergamí /…/ no bastarien a scriure de vós…” v. 1118-1130), i en general posa èmfasi en la importància de la facúndia amorosa.
Després d’aquest interessantíssim repàs a costums eròtics, al final de l’obra, s’inclou el text literal del Facet català, i del Facetus llatí, a més d’un glossari i un índex temàtic.
El ‘Facet’, un ‘Ars Amandi’ Medieval
Edició i estudi
Rosanna Cantavella Chiva
Col·lecció: Biblioteca Sanchis Guarner
ISBN: 978-84-9883-651-6
Coeditor: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Any ed.: 2014
Enquadernació: rústica
Format: 13 x 21 cm.
Pàgines: 344 pp.
Pvp: 20 euros
Un comentari més interessant: https://mariatoldra.wordpress.com/2014/03/24/el-facet-catala-una-art-de-la-seduccio/
Info de l’editorial PUV: http://puv.uv.es/llibre/el-facet-un-ars-amandi-medieval.html
Imatge de l’article: Paul Delvaux, The joy of life (1937)
Temps de lectura: 2 minuts