“El paratge és d’una solitud extraordinària. Una solitud de frontera més enllà de la qual no se sap quina cosa puga trobar-se.” (p. 210)
Com diu el resum de l’obra, aquesta novel·la és una mena de “tapís preciós on tots els elements s’entrellacen al voltant de dos temes recurrents: la recerca de la identitat i el mite de la frontera.” La narració s’ubica a Ushuaia, els dies entre Nadal i Cap d’Any, on sis personatges s’expliquen els motius pels quals, en dates tan assenyalades, són a la fi del món, al que s’anomenava l’illa de Xàtiva fins a la repressió de Felip V (ara Terra del Foc).
Sis històries desiguals i complexes: els crims de sicaris mexicans, un adolescent assassí de rol, episodis bèl·lics (les peripècies de la reconstitució de l’exèrcit polonès durant la Segona Guerra Mundial, o les misèries de la guerra de les Malvines)… ben sustentades per una xarxa de referències literàries i cinematogràfiques que denoten una erudició innegable de part de l’autor: Sebald, Bolaño, Gombrowicz, Pessoa, Nietzsche, Vila-matas, Fellini, Truffaut, Kieslowski, Passolini, Wadja, Lisandro Alonso… desfilen per les pàgines de la novel·la, que en algun moment sembla que vol endinsar-se en el gènere negre, però no acaba de quallar.
Una obra interessant, i tècnicament molt ben editada, que destaca també pels detalls de disseny en les cobertes (invertint la posició dels elements) i el colofó amb el prec de l’editor: “… apostem per la bona literatura en català i creiem que aquesta mereix arribar al major nombre possible de persones… Si us ha agradat us animem a tenir present GEGANTS DE GEL quan feu alguna recomanació literària.”
Doncs això, m’ha agradat i la recomane. Joan Benesiu (Beneixama, 1971) encara no ha publicat cap novetat després d’aquest títol i pot resultar una lectura adient per a l’estiu, per als obsessionats amb les blanques fredors.
Més info de l’editorial i múltiples ressenyes: http://periscopi.cat/escafandre/item/gegants-de-gel
Foto: Wikimedia Commons. Usuàris Man77 (versió); Geo Swan (original).
Temps de lectura: 1 minuts